ДПС пише до ЕС за националистите във властта. Карадайъ: Оставка на Симеонов или на кабинета

OFFNews 27 октомври 2017 в 12:05 5490 1

Движението за права и свободи изпрати писмо до редица европейски институции, в което сигнализира и се оплаква от присъствието на националисти в изпълнителната власт в България. В Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а ако това не стане - на цялото правителство. 

"Писмото ни е израз на нашата загриженост за бъдещето на страната и е в интерес на държавата. Призовахме ГЕРБ да предприемат решителни действия относно националистите, но такива-няма. Няма и изразена позиция от тяхна страна. Отговорност на всички партии от демократичния спектър и цялото демократично общество е да противодейства на участието на националисти и ксенофоби във властта", каза Карадайъ в парламента.

Писмото на ДПС е изпратено до председателя на Европейския съвет, до председателя на ЕК, до председатели на парламентарни групи в ЕП и други европейски институции. Чрез писмото Движението цели да получи реакция от ГЕРБ за националистите във властта. 

"При липса на позиция и действия в страната сме принудени да поставим въпроса на вниманието на европейските институции. В писмото изразяваме тревогата си от надигащия се национализъм в Европа, където националисти печелят и избори. Докато в Европа системните партии избягват и полагат много усилия да не съставят коалиция с националистически формации, то в България националистите участват във властта. Всички виждаме какво се случва в страната. Като отговорна партия не може да оставим тези въпроси без последици. Ще продължим да поставяме въпроса и ще участваме в общи действия за пресичане на явлението в Европа и в България", каза председателят на ДПС.

Карадайъ направи и своебразен преглед на печата със заглавия от изминали години в пресата, посветени на нарушенията на Валери Симеонов и негови изцепки.

„Какъв е резултатът? Медиите питат, гражданите очакват, но резултатът какъв е? Заплаха към медиите и - обърнете внимание, чрез официалния сайт на Министерски съвет.

Вицепремиерски пост - това ли е сигналът, който искаме да пращаме към обществото. Това ли е спазването на закона еднакво от всички? Това ли е правовавата държава? Това ли са демократичните процедури? Това ли е пожелал народът, г-н Цветанов?“, попита Карадайъ.

Той обясни, че писмото на ДПС до европейските институции не е против държавата, а е израз на загриженост за бъдещето на държавата и за състоянието на демокрацията.

„Кой работи против държавата – ГЕРБ работи против държавата чрез включването на националистите във властта.  Само в името на властта и партийния интерес. В името на демокрацията и държавността, в името на европейските ценности ние призоваваме за решителни действия и националистите вън от властта“, заяви председателят на ДПС. 

От групата на "Обединени патриоти" нямаха официален коментар, но относно езика на омразата и осъдения за това вицепремиер Валери Симеонов, атакистът Павел Шопов каза в кулоарите "Е, какво искате, да им говорим с езика на любовта ли?". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови