ДПС подкрепи ГЕРБ за антикорупционния закон, проектът на БСП остава в миналото

Николаос Цитиридис 25 октомври 2017 в 13:00 6351 4

Снимка parliament.bg

Пленарната седмица в Народното събрание започна с обсъждане на двата законопроекта за борба с корупцията - единият, предложен от Министерски съвет, а другият от опозицията в лицето на БСП. На първо четене днес до ожесточени дебати по темата не се стигна.

След първото сито на гласуване до второ четене ще стигне само законопроектът за борба с корупция на Министерски съвет. За него гласуваха 212 депутати - "за" бяха 133-ма, 70 "против", а 9 народни представители бяха "въздържали се". ГЕРБ получиха подкрепа от ДПС, въпреки че за партията на Карадайъ имало спорни моменти. 

В законопроекта на Министерски съвет се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

В законопроекта на управляващите се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.

Със законопроекта, внесен от „БСП за България“, се предлага да се създаде Национална служба „Антикорупция“. Идеята на БСП е в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС. От БСП предлагат единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.

По време на обсъжданията първи на трибуната на НС се качи Филип Попов от БСП, който атакува антикорупционния закон на Министерски съвет за това, че в него няма определение на корупция.

За народния представител проектът на Министерски съвет, де факто на ГЕРБ, е "провал", като за Попов управляващите не разбират явлението "корупция" изобщо.

ДПС протегна ръка към ГЕРБ

"Да благодарим на министър Цачева, че се върна на позицията на ДПС с този законопроект. ДПС ще го подкрепи", каза Хамид Хамид депутатът от трибуната на НС.

За партията на Карадайъ са останали "сравнително малко спорни моменти", за които Хамид се надява, че ще бъдат изчистени между 1-во и 2-ро четене.

Един от най-спорните моменти в законопроекта на ГЕРБ за опозицията, но и за ДПС, се оказа чл. 49 от закона, който урежда начина на подаването на сигнали и каква отговорност ще носят тези хора.

Според ДПС подаващите сигнали хора няма да носят отговорност, независимо от щетите, които и ако са нанесли.

"Надяваме се тази грешка да е от незнание и да я поправим между четенията, защото ако е обратното, го има въпроса кой се е подготвил със сигналисти", каза Хамид.

Цачева успокои ДПС, че ако някои подаде фалшив сигнал и оклевети някого, той ще понесе правна отговорност, както е уредено в закона и в момента.

"Воля" пък разкритикуваха и двата законопроекта и заявиха, че няма да подкрепят нито един от тях и така петима от депутатите на Марешки гласуваха "въздържал се", другите пет в зала бяха "против".

По-интересен стана дебатът след почивката, когато в него се включиха Корнелия Нинова и Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП припомни на управляващите подписания през 2015-та документ за стратегия за борба с корупцията.

"БСП преди две години го подкрепи, много смислен и съдържателен документ. Всички тогава постигнахме съгласие, че трябва да го изпълняваме. В този документ пише например, че липсва обособена структура, която да разследва корупция, а отдолу подписът е на Бойко Борисов. БСП сега предлагат такава структура и от ГЕРБ казват "не".

БСП е създала законопроект, който се е водил по тази стратегия, подписана от Борисов, каза Нинова.

"Искате борба с корупцията само на книга, а като стане въпрос за реална такава - вашият законопроект е прикриване, а не борба", завърши лидерът на БСП.

Най-голям проблем за БСП в законопроекта на Министерски съвет е избирането на ръководител на бъдещото антикорупционно звено. БСП искат той да бъде назначаван от президента, а неговите заместници да се избират от НС, а ГЕРБ искат шеф на подобно звено да се избира директно от парламента.

Цветан Цветанов нарече критиките срещу проекта на Министерски съвет като "непродуктивно противопоставяне".

"Убеден съм, че днешният дебат показва, че се движим в правилната посока", каза Цветанов.

Относно недоволството на БСП, че ръководителят на бъдещото антикорупционно звено ще се избира от парламента, Цветанов каза "това е демокрацията, за това има избори, за това има мнозинство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

3

Севтопол

25.10 2017 в 13:53

Грешка. 2013-та.

12001

2

Севтопол

25.10 2017 в 13:52

За кой Пеевски става въпрос, този, дето 2014-та го избрахте за шеф на ДАНС ли? Теб питам, колега.