ДПС предложи на ГЕРБ обща програма и мнозинство в НС за година

OFFNews 12 април 2017 в 12:39 6749 4

Снимка БГНЕС

Предложихме да се направи програма за управление на страната до края на председателството на Съвета на ЕС и около нея да се оформи мнозинство в Народно събрание, което ще подкрепя програмата, което не означава пряко участие на ДПС във властта.

Това обяви в Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с ГЕРБ.

За нас това означава първа стъпка за стабилност в държавата, в Народното събрание, в управлението и достойно председателство на Съвета на ЕС, обясни той.

На въпрос дали идеята се е приела от ГЕРБ Карадайъ посочи:

„Те ще мислят, ще умуват. Това беше предложението ни. Те са най-голямата политическа сила след изборите в 44-ото Народното събрание, така че те са активната страна, те са на ход“.

Борисов: В програмите на ДПС и ГЕРБ има максимално сходство

Запознахме ДПС с това, което възнамеряваме да правим по темата за Брекзит, за председателството, за финансовите и за данъчните ни политики, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата с ДПС.

Считам, че особено във времето, което ни предстои като председателство, и за стабилизирането на държавата с всичките международни фактори и съседи, които имаме в момента, е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в парламента, каза лидерът на ГЕРБ.

Стигнахме до извода, че ако председателството бъде прието като една основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България. Считам, че в това отношение можем с почти всички партии до този момент по дадени теми да постигнем разбирателство и подкрепа, каза още лидерът на ГЕРБ.

Това, което констатирахме на срещата, е че в програмите на ДПС и ГЕРБ има максимално сходство и от тази гледна точка изразихме нашите позиции за структурирането и конфигурирането на мнозинство в Народното събрание, както и идеите, вижданията ни за стабилност в държавата и евентуално бъдещо стабилно управление, каза от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Периодът изисква обединителният патриотизъм да влезе в действие, но изключва крайните радикални национализми, които не са добра перспектива за страната, допълни Карадайъ.

Програмата готова до утре, пазарлъците за министри продължават

Надявам се до утре към 10.30 часа с Обединените патриоти да довършим програмата, още малко ни остава. Утре по това време да имаме програма, върху която да стъпим и да продължим след това по коалиционното споразумение и персоналното участие в Министерски съвет, уточни той.

На всички им е ясно, че ако не се състави правителство, а се отиде на избори, това е несериозно, тежко за държавата. Ще доведе до политическа криза, която ще има необратими последици в този момент, посочи още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

12.04 2017 в 14:19

Нещо сега пък с избори ли ни плашат. Да внимават да не направят някой гаф точно по време на председателството, че "ще се изложим пред чужденците".

14469

1

случайно прочетох

12.04 2017 в 14:07

То всичките в парламента са си от едно котило, така че кой ще го играе опозиция е все тая.Чакат ни още 4 години мизерия и имитация на пенсии, саниране и пътища.