ДСБ и Да, България в един глас: Главчев да защити гражданите от незаконно подслушване

OFFNews 19 септември 2017 в 15:30 6890 1

Председателят на парламента Димитър Главчев да защити правата на българските граждани от незаконното подслушване настояват ДСБ и Да, България в отворено писмо до шефа на НС. 

Опазването и гарантирането на основните човешки права, засягащи личния живот и тайната на личната кореспонденция, са в основата на демократичната държава. Институциите на Република Българя, и на първо място Народното събрание, са длъжни да се противопоставят на всеки опит за погазване на закона и гарантираните от него човешки права. Изразяваме опасенията на българското общество относно оповестените в публичното пространство факти, за недопустима намеса в личния живот на български граждани, за която няма адекватна реакция от нито една институция в страната, са казва в текста подписана от лидерите на двете формации Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

В писмото си те заявяват още: 

Става въпрос за направените редица публични изявления от председателя на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков, в които той изнесе сведения за груба злоупотреба със специални разузнавателни средства, заявявайки че “има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, с цел сплашване, натиск или шантаж”. Тези факти са силно обезпокоителни и създават съмнения за тежко нарушаване на основни граждански права, гарантирани от българската Конституция. За констатираните от бюрото нарушения, г-н Рашков твърди, че е сезирал съответно - Главния прокурор, ВСС и Министъра на правосъдието, очевидно без резултат.

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, е независим държавен орган, който се конституира чрез избор от НС. За това настояваме да упражните правомощията си като председател на българския Парламент и да свикате заседание на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона на електронните съобщения. На заседанието на Комисията да бъдат изслушани председателят и всички членове на Националното бюро и да се извърши детайлна проверка за всички случаи на злоупотреба със специални разузнавателни средства. Поради чувствителността на тази тема очакваме българската общественост да бъде запозната с резултатите от работата на Комисията, както и какви действия ще бъдат предприети за търсене на съответната отговорност.

Адекватната реакция на висшия орган на държавна власт в Република България по такъв основен проблем на демократичната държава би било лакмус за разделението на властите, за върховенство на закона и не на последно място за отговорността на народните представители пред избирателите.

Надяваме се, че няма да се поддадете на натиск и ще защитите независимостта на българския Парламент!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12236

1

News

19.09 2017 в 16:43

Чакайте сега да видим как действа в подобна ситуация другаря Чайка, па тогава ще ви отговори Главчев! Иначе, за какво е това посещение, ако не с цел обмяна на опита! Да се поучат нашите "десни" управляващи, па тогава!
 
X

Подкастът на OFFNews