Да не бързаме с Истанбулската конвенция, призова президентът

OFFNews 24 януари 2018 в 11:31 7044 1

Да не бързаме с Истанбулската конвенция, призова президентът

Вярвам в разума на българския парламент, вярвам, че този път депутатите ще изразят своята свободна воля като българи, като граждани, като родители. Нека наистина да изчакаме, как ще се произнесе българският парламент, но не одобрявам да бързаме и да поемаме гаранции отвън, че ще ратифицираме тази конвенция.

Така президентът Румен Радев коментира предстоящото ратифициране на Истанбулската конвенция по време отчета за първата си година.

Той заяви, че нямат различие с вицепрезидента Илияна Йотова по темата. Според него обаче има по-належащи проблеми като демографската криза например, за което институциите "трябва да запретнат ръкави" и да свършат работата си. 

"Правителството и парламентът да си напишат домашното и да запретнат ръкави. Тази конвенция не трябва да се използва като параван за отвличане на общественото внимание. Не е моментът да ратифицираме тази конвенция", обясни Радев.

Според него Истанбулската конвенция е "много показателна какво не трябва да правим – да подписваме документ, без дебат, без да знаем какво пише в него".

Румен Радев каза още, че е научил от медиите, че премиерът Бойко Борисов смята да покани турския президент Реджеп Таийп Ердоган на среща с лидерите на ЕС във Варна. 

"С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно, но не приемам българският премиер и германският канцлер да оповестяват своето намерение за покана на чужд държавен глава, а аз да научавам за това от медиите. Това не го отчитам като обида към мен. Това нарушава духа на конституцията", коментира още президентът.

В същото време Радев коментира, че диалогът с Турция е много важен, но отчете, че южната ни съседка се е намесила в последните избори, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. Президентът каза, че очаква тези въпроси да бъдат поставени от Борисов. 

В същото време операцията на Турция в Сирия той определи като "опасна". Според него това може да доведе до ескалация на обстановката в страната. "Аз се надявам че ЕС ще излезе със своя позиция, най-сетне ще има намеса и няма да чакаме тези въпроси да решават извън нас, в някакви други преговори, които се връщат върху нас като бумеранг", каза Радев.

Той коментира и вота на недоверие към правителството, който определи като част от усилията, които обществото полага за справяне с корупцията.

"Президентът по презумпция не трябва да бъде подгласник на властта. Това го приемам за абсурдно, аз имам своите виждания и няма нищо лошо те да са близко до една или друга политическа сила. В случая няма нищо ненормално тази политическа сила да бъде БСП, която издигна моята кандидатура и тази на Илияна Йотова", коментира държавният глава.

По думите му "президентът не дължи извинение на властта, ако не подкрепя решенията ѝ". "Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на правителството и на българския парламент, отмина", каза още президентът. 

Той коментира и появилата се новина за това, че началникът на НСО Ангел Антонов е освободен. По думите му в момента тече прокурорска проверка, но Антонов не е подавал рапорт за освобождаване. Радев отчете, че на практика ръководи НСО формално и според законодателството началникът на НСО няма пряк началник, а реалният контрол на службата се осъществява от парламента.

"Мандатът на предишния президент беше белязан с голям срив в институцията, която загуби контрола над службите", коментира президентът и посочи, че през годините от президента са отнети поредица от правомощия.

Според него това се случвало и с новия антикорупционен закон, в който "изчезват" квотите на президента в комисиите по конфискация и конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови