ДаБГ обжалва в съда правилата за конвоиране на арестанти

OFFNews 06 август 2018 в 21:29 3547 0

"Да, България" внесе във Върховния административен съд жалба срещу Правилата за условията и реда на осъществяване на конвойната дейност от служителите на Главна дирекция „Охрана" към Министерство на правосъдието.

Правилата са утвърдени със заповед на министъра на правосъдието от ноември 2012 г.

Адвокатите от правната група на партията считат, че в българската правна уредба се съдържат текстове, които не съответстват на международните стандарти за защита правата на човека:

"Това обжалване е в подкрепа на основна кауза на „Да, България" за защита на върховенството на правото и защита правата на човека. В решения на Европейския съд за правата на човека и в доклади на международни организации редовно се посочват системни нарушения от българските власти на правата на обвиняемите, подсъдимите и осъдените лица. Тези нарушения са свързани най-вече с унизително отношение на компетентните органи по отношение на задържаните лица", пише в позицията на "Да, България".

Според жалбоподателите, зa дa ce пocтaвят бeлeзници нa pъцeтe и ĸpaĸaтa нa пoдcъдимoто лицe, тpябвa дa ce нaпpaви изpичнa пpeцeнĸa oтнocнo ocнoвaтeлнocттa и нeoбxoдимocттa нa eднa тaĸaвa мяpĸa, пpeдвид ĸoнĸpeтнитe oбcтoятeлcтвa.

Пълния текст на жалбата от "Да, България" до ВАС може да прочете тук.

Преди по-малко от седмица отвеждането на бившата кметица на район "Младост" с белезници на ръцете и краката до болницата предизвика масово обществено недоволство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови