Дайнов: Ако ГЕРБ загуби София, ще се разпадне и всеки ще иска да им тегли по един шут

OFFNews 10 септември 2019 в 12:15 19145 8

ГЕРБ ще ги заболи като видят резултатите от местния вот, както в момента в Русия хората на Путин се правят, че нищо не е станало, но от тези загуби ги заболя, заяви политологът Евгений Дайнов в интервю за радио "Фокус".

Той коментира и ареста на бившия главен редактор на вестник „Дума“ и активен русофил Юрий Борисов във връзка с разследване за шпионаж в полза на Кремъл.

"Знаем няколко неща – първо, че управляващата върхушка в България не действа нито принципно, нито законно. Те винаги търсят някакъв интерес – партиен или финансов. Затова всичките тези неща с арести и гръмки дела – те се провалят и са политически игри. А Гешев, който провежда тази операция, в много по-голяма степен е склонен да играе политически игри, а не да следва правосъдието, отколкото дори Цацаров. Събираме тези две неща заедно и си казваме следното – в ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, емблемата ѝ – там, откъдето тръгнаха - се правят някакви политически игри да не бъде тази загуба много болезнена или да не се случи изобщо", каза Дайнов.

Според него обаче трябва да се изчака да се види какво ще се случи – дали на Юрий Борисов ще му бъде повдигнато обвинение.

"Ако не бъде повдигнато, ще знаем, че това е опит за мобилизиране на т. нар. градски десен глас в София. Да си кажат – а бе, Бойко Борисов може да е всякакъв, може да прави всякакви зулуми, обаче поне не е комунист – което градските хора в София често са склонни да си мислят, забравяйки, че той е бил 13 години член на БКП", добави политологът.

Според Дайнов за пръв път от доста време всички хора в България надушват, че този път ГЕРБ може да бъде пробит на много места, но най-емблематично - в София.

"Ако ГЕРБ бъде пробит в София, се променя моментално политическата конфигурация в цялата страна. А дори на обикновените хора, които не се занимават с политика, много им е писнало от ГЕРБ. Особено от местни такива сатрапи, феодали, гаулайтери, изнудвачи – те стигат до всяко магазинче и до всяка работилничка в своите изнудвания и на гласоподавателя му писна, и затова всички гледат София. Първо, битката е в София, която е столица; второ, оттам тръгна ГЕРБ и всички се надяват там да стане нещо, което да прекърши ГЕРБ", смята той.

Евгений Дайнов коментира и публикувания компромат от сайта ПИК срещу кандидата на „Демократична България“ за кмет на София.

"Има нещо много странно в отношението на властовата върхушка към „Демократична България“ и хората, които са около нея. Хем не би трябвало да ги е страх, защото виждаме, че „Демократична България“ няма силите да сформира правителство или нещо подобно, хем това е може би единствената сила, която говори за политически неща, тоест за политики, за принципи, за ценности и някак си управляващата върхушка я е страх от това нещо – че някак си се излага тя – върхушката, тя отдавна не говори такива неща, защото не вярва в принципи и ценности. Докато някой стърчи и ти вика – ама чакай сега, политиката е това да работиш за общото благо, а не да превземаш на хората фирмите – това очевидно много ги ядосва. И отговорът е хем, че им се подмазва по някакъв начин, например нотата на МВнР към Кремъл за тази изложба беше чисто подмазване на градския електорат в София – да им се покаже – а бе ние тук всъщност сме едни прогресивни десни евроатлантически хора. Та това е парадоксът. И понеже ги е страх, ненужно засега, ако гледаме само местните избори, но ги е страх много от хора, говорещи принципни и ценностни неща, те затова се опитаха да ударят именно този кандидат, а не някакъв друг", каза политологът.

Дайнов е убеден и че "ако се завърти кампанията и се види, че Манолова излиза на втори тур евентуално срещу Фандъкова, там някъде и нея ще я попилеят с нещо не по-малко грозно". Според него авторите на компромата срещу Борислав Игнатов (ДБ) са си сбъркали си "таргет групата".

"Този компромат би сработил в някаква много задънена патриархална провинция. Но точно в София дава обратен ефект, естествено. Ако ти искаш да привлечеш или да неутрализираш по някакъв начин десния градски електорат, ти не ползваш такъв компромат, ти ползваш някакъв друг компромат. Което отново издава тази неувереност във върхушката по отношение на „Демократична България“, издава незнание със ситуацията и как да се справят с нея, и в крайна сметка окуражава всички тези хора в България, на които им е омръзнало да гледат самодоволните физиономии на местните гербаджии", категоричен е професорът.

Според него ако ГЕРБ загуби София, това ще е пълна катастрофа за тях, защото тогава всички ще им скочат на главата.

"Всички ще видят, че ГЕРБ са побеждаеми, а тъй като стотици хиляди, милиони хора в България имат да си връщат на ГЕРБ за нещо, ГЕРБ свършват, тоест започнат да се разпадат в момента, в който загубят София. Не защото сами ще се разпаднат, а защото всички ще започнат да ги ритат. То е ясно, че са се спънали, полетели са да падат и всички ще гледат да им теглят по един шут, за да им забързат падането", категоричен е Дайнов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

7

kokoten

10.09 2019 в 18:33

...на умните хора не им пука кой ще дойде с ММ,важното е мутрите да си ходят,иначе няма да се оправим скоро...а умните хора са вече малко....останаха подлогите и тъпаците които гласуват за Пожарникаря....

3700

6

опетков

10.09 2019 в 16:48

Хайде сега, Дайнов, обясни с думи прости защо точно падането на ГЕРБ в София ще бъде сигнал за техния тотален провал? Както се вижда ММ е единствената ти надежда това да се случи. ММ обаче не кандидатства като кадър на БСП, а от нейна си измислена позиция. Така че загубата на ГЕРБ няма да означава нищо в партиен план. По-важно е да видим кой колко общински съветника ще получи и сумарно в страната колко ще гласуват за партията му. Странно е как един смятащ себе си за умен човек като теб може да бъде обсебен до такава степен от собствената си омраза, че да драска само глупости. Напоследък "анализите" ти не струват и хартията на която са написани. Сдържай се малко и бърши отровните си плюнки от екрана, че може да се гътнеш от тях.

5300

5

квазимодо

10.09 2019 в 14:20

Дай нов , наздраве, не ти омръзна да бъркаш желания с възможности, още веднъж - наздраве. Няма отрезвяване и изтрезняване. Има ли силен човек на власт , все ще ви мъчи нещо , защото си имате високо мнение , но за себе си. Професори ( с лопата да ги ринеш )

3805

4

Спас

10.09 2019 в 14:17

Бравос! Най-накрая се разкрихте, псевдодесни комунишчета! И като свалите ГЕРБ - идват Нинова, Жаблянов, Решетников и путиновата нацистка Русия. На които ЕС, НАТО и САЩ са им по-черни от дявола и ще извадят България оттам. А после - старата песен на нов глас - вместо 16-та република на СССР, задунайска губерния на РФ! Проклети да сте всички, които смятате да гласувате за БКП/БСП в каквато и да е форма, срещу когото и да било! Русия е проклятието на българската държава, а комунистите-безродници са най-верните слуги на кремълските диктатори!

6145

3

kokoten

10.09 2019 в 13:09

Всички с/у ГЕРБ и победа над мутрите в София,това е началото на края на мутрите....дълго ще им сърбаме попарата,но трябва да се почне от някъде....Всички с/у ГЕРБ!!!!!

705

2

order

10.09 2019 в 12:54

Ето за това е Необходим общ фронт и "УМЕН ИЗБОР - ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРБ" иначе байхУЙя и байхУЙьовете ще са вечни ...
В случая трябва да се подкрепи кандидата или партията, която има най голям шанс и възможност да гътне тая напаст и това в момента е Манолова или БСП!!!
Няма леви, няма десни трябва обединение и УМЕН ИЗБОР!!!!
И Сталин, Чърчил и Рузвелт не се обичаха, но се обединиха и смачкаха Хитлер!!!!