Данаил Кирилов: Би могло да се твърди, че има известно ограничаване на правото на предвижване

OFFNews 03 април 2020 в 18:31 8213 4

Работихме съвместно с вицепремиера Захариева и направихме правен анализ и би трябвало да се направи и външнополитическа оценка на такъв правен акт. По нашия анализ, който е прецизен и задълбочен, ние достигнахме до заключение, че би могло да се твърди, че има известно ограничаване на правото на свободно предвижване. Това заяви министърът на правоъдието Данаил Кирилов за удължаването на извънредното положение.

Временната дерогация на основните човешки права, записани в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи трябва да бъде поискана отново от Европейския съд по правата на човека чрез министъра на външните работи заради удължаването на извънредното положение. 

"Това е с оглед на предприетите карантинни мерки. В момента ние сме в обема, в който държавата би могла да се отклони, без да нарушава тези права. Не сме в сериозно отклонение, спряло настоящата ситуация. По тази причина ние, заедно с министър Екатерина Захариева, сме готови от една седмица с доклад пред Министерски съвет, който да одобри мандата евентуално за нотификация с варианти за искане на дерогация", обясни Кирилов.

По думите му кабинетът е поискал удължаване на извънредното положение заради ситуацията, която е била прогнозируема още по време на провеждането на първия дебат в Народното събрание.

"Беше решено извънредното положение да се обявява срочно, за да има възможност законодателният орган да упражнява правомощието си по чл. 84 от Конституцията. Затова е и искането на парламента да обсъжда до сега този срок за удължаване с още един месец", допълни министърът на правосъдието. Той подчерта, че данните от разпространението на заразата показват такава необходимост и трябва да се продължи със стриктните мерки.

Кирилов поясни, че при последното му гостуване в предаването е казал, че е започнал процедурата по дерогация. "Изпратил съм мое становище до министъра на външните работи за необходимостта да обсъдим евентуална нотификация на Европейската комисия".

Министърът допълни, че ако се наложат свръхограничения, тогава докладът за дерогация може да стане факт. Според него в такава ситуация институциите трябва да останат единни, за да не объркват хората. 

"В момента осъществяваме контрол над нотариалната дейност и съдебните изпълнители. Те нямат право да вършат тези действия, които им забранихме със Закона за извънредното положение – да обявяват публични продани, да правят въвеждане във владение, да правят опис на имущество, да налагат запори и възбрани", каза правосъдният министър и добави, че има сигнали за нарушения. Той призова гражданите да подават жалби при нарушения

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

voland.kasiel

04.04 2020 в 18:15

А бе хора нямате ли редактори, не се прЕдвижваме, прИдвижваме се. Егати- само полуидиоти ли има нявсякъде

23293

3

Стефан

04.04 2020 в 04:41

Уграничението на прЕдвижването мене също ме подтиска.
Особено на придвижването на разните йони по невроните.
Май е време да правим класация на идиотите-министри на боко.

Давайте да ги съберем, после ще ги редим.
Тоя значи, данаил кирилов
цецка цачева
цветан цветанов
лиляна павлова
...

3000

2

Вшето мнение

03.04 2020 в 19:19

Велик, тоя го измъкнаха от димитровградския пазар, видяха го колко е раболепен и го сложиха за министер. Няма такъв смях, беше готов да целува ръка. От такива екземпляри става най-големите диктатори.

5784

1

Бабатунде

03.04 2020 в 18:42

Мисля, че до сега толкова карикатури в министерството не е имало никога.
Безполезните Калинки Захариева, Петкова, Танева, Ангелкова, Аврамова, Сачева.
Мутрата от 90-те, с вид на бияч - Маринов.
Ку*вата във всяка власт - Ананиев.
Гусудин култура - Алоо ... познайте кой.
Джаба.
Господина, който обяснява колко е добро образованието, но сме на последно място по такова - Вълчев
Назначения ей тъй да има министър - Симеонов.
Шкембе войводата
Барни
Онзи дет живее под наем при родата.
И вожда на целия тоз цирк, разследван за забележете ... ПРАНЕ НА ПАРИ !
И на фона на това... народ който преизбира отново и отново тези изроди, гнусни, заслужаващи единствени гилотина !