Данаил Кирилов е новият министър на правосъдието

OFFNews | 05 април 2019 в 09:24 | 1493 |4

Със 120 гласа "за" и 15 "против" депутатите приеха оставката на Цецка Цачева като министър на правосъдието и назначиха на позицията бившия председател на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

След гласуването той положи клетва в Народното събрание. 

Поредната промяна в състава на кабинет "Борисов 3" се наложи след като Цецка Цачева напусна поста заради купения от нея на спорна цена имот в квартал "Изток". Преди нея правителството напуснаха Николай Петров, Ивайло Московски, Валентин Радев, Николай Нанков и Валери Симеонов.

След гласуването Кирилов коментира работата, свършена в правна комисия, и заяви, че има положителни реакции относно въведените съществени изменения в трите основни процесуални кодекса и че работата в тази насока ще продължи.

"Тук трябва да се отчете и необходимостта от положително ефективно и конституционно съобразно взаимодействие на всички системи в независимата съдебна власт", допълни Кирилов.

На въпрос как би отговорил на обвинението на бившия правосъден министър Христо Иванов, че "е предан на корупционния ред на Банкя и Сараите", Кирилов заяви, че тези въпроси са "не само отвъд добрия тон, а и отвъд правото".

"Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в НС, така и в независимата съдебна система. Елитизирането, доведено до ниво на простащина според мен не следва да бъде коментирано", отговори Кирилов.

Все още не е ясно кой ще замести Кирилов като председател на правната комисия, като самият той заяви, че е участвал в обсъжданията, но окончателно решение все още няма.

"Има възможни варианти, затова не бих искал, най-малко пък следва аз да разрешавам такъв въпрос. Има колеги с възможности, които могат да се справят в изпълняването на тази работа", заяви Кирилов.

Той още добави, че се работи върху промени в антикорупционния закон, които предвиждат общинските съветници също да са задължени да подават подробни имуществени декларации. Кирилов още съобщи, че е постигнато съгласие с представители на институциите, включително и КПКОНПИ, и Националното сдружение на общините.

Препоръчани материали
jojopetrov

Рейтинг : 1013

05.04 2019 в 14:23 4
+ 0
- 0
ББ е прост ама този е ∞ прост.
Генката

Рейтинг : 1075

05.04 2019 в 11:28 3
+ 1
- 0
Вече ми е трудно да определя кой министър на Борисов е най-тъп и безгръбначен. То като си избираш служителите по собственото си ниво, така е...
Комита

Рейтинг : 782

05.04 2019 в 10:39 2
+ 1
- 0
Що като напиша "Барни Ръбъл" в гуглето и ми излизат снимки на министъра? :D
Hissarion

Рейтинг : 2666

05.04 2019 в 10:23 1
+ 0
- 0
На мястото на единия фигурант идва друг фигурант.