Даниел Лорер - номиниран за министър на иновациите, създава първия си стартъп в Париж

Ружа Райчева 11 декември 2021 в 16:00 7201 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Номинираният за министър на иновациите и растежа от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер е инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит. Завършил е компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив, Израел.

Роден e на 28 май 1976 г. в София. 

От 1995 г. до 1998 г. участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел и дори създава собствено движение през студентските си години.

Живял е и е работил в Барселона, Цюрих, Брюксел и Тел Авив. През 1999 г. заедно със състуденти създава в Париж първия си стартъп - FranceBusinessPlus, който по-късно продават на местна верига за доставки на едро.

Работил е като IT инжeнер в Mercury Interactive, израелска хай-тек компания в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол, която през 2006 г. е продадена на Hewlett Packard за приблизително $4.5 милиарда. След продажбата Лорер става един от създателите на Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. През 2016 г. Optiim е продадена на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 г. Лорер става съосновател и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Напуска управлението през септември 2021 г., когато се впуска в политиката чрез "Продължаваме промяната". Същата е причината да напусне и Управителния съвет на Организацията на евреите в България "Шалом" отново през септември.

Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ т. нар. "харвардски курсове" заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

Говори английски, иврит, френски, руски и немски език. Със съпругата му Виолета имат три деца – Давид, Матилда и Никол.

Виолета Лорер е била два пъти зам.-министър на финансите редом до съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

„Бяхме твърдо убедени, че не сме един за друг. Двамата имахме различни планове в живота, Даниел е по-млад от мен, евреин... За пръв път от 500 години някой в тяхната фамилия се жени за жена, която не е била еврейка“, разказва за връзката им Виолета.

Баба му Хени Лорер е емблематична личност - биохимик и професор по молекулярна биология, героиня във филм на носителя на редица отличия и титли режисьор Стивън Спилбърг.

През 1969 г. Хени Лорер е удостоена с медал „100 години БАН“. Старши научен сътрудник е в Института по сравнителна патология на животните, а впоследствие преподава във Висшия ветеринарномедицински институт.

„От баба си научих урока за постоянство и издръжливост. Тя е преживяла много неща – Втората световна война, Холокоста, комунизма и въпреки това е направила кариера в молекулярната биология“, казва за нея Даниел Лорер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови