Даниел Митов: Външен министър с Радев? Позициите ни се разминават

OFFNews 08 април 2017 в 10:45 7136 7

„Липсва ми позицията на българския президент”, каза бившият външен  министър Даниел Митов пред бТВ по повод нашата реакция на бомбардировките на САЩ срещу Сирия. „Тук президентът носи пълна отговорност”, категоричен е Митов.

„Кремъл и руският президент отдавна нямат право да говорят за агресия срещу суверенни държави”, заяви бившият външен министър и политолог Даниел Митов по повод американската атака срещу военна база в Сирия.

„През 2008 г. Русия окупира части от територията на Гурзия, преди две години анексира Крим – територия на суверенна съседна държава и дестабилизира Източна Украйна. Агресия след агресия срещу суверенни държави, а в същия момент помага и прикрива един сатрап, който обяви война на собственото си население, която продължава вече 6 години и уби стотици хиляди души”, допълни още Митов.

Бившият външен министър отхвърли сценария, че атаката на САЩ в Сирия прилича на тази в Ирак. „Тук химическо оръжие има”, категоричен е Митов.

По думите му разследването ще покаже със сигурност дали става въпрос за отровния газ зарин, но „по-голямата част от данните сочат, че режима на Башар Асад за пореден път използва химически оръжия на територии, които не владее срещу мирно население”.

„Русия не е в добра в ситуация – или не е успяла да гарантира елиминирането на химически оръжия от страна на режима, или съучаства във всичко”, смята Митов.

По повод скандала с условието за уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори, Митов каза, че не одобрява намесата на президента Румен Радев в казуса. „Да изчака 2 седмици, да дойде редовно правителство, с което да говорят какви промени да се правят. Това е ОК. Но в рамките на служебен кабинет да упражняваш подобен натиск…”, коментира бившият министър.

„Аз никога не съм бягал от предизвикателства, но се съмнявам, че в тази ситуация има условия да бъда външен министър”, каза Даниел Митов.

„Новият външен министър трябва да умее да води разговор с новоизбрания президент, аз се съмнявам, че мога да играя подобна роля”, смята Митов.

По думите му позициите и възгледите му са много различни от тези на президента Радев.

„За мен настоящият служебен министър Ради Найденов е подходяща фигура, за да осигури точно този междуинституционален баланс”, каза Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

8

Nik68

09.04 2017 в 23:16

Балкански, Балкански Гледай и се радвай поредица от постове на прогресивните сили. Умни, стилни, шеговити, премерени и точни. Няма такъв изказ "прогресивните сили". Някога беше патриот, професор ясно, очаквам някой ден да се титуловаш космонавт - билен мозък омерзен.

10910

7

1Sion1

08.04 2017 в 19:05

Хаха, Кървавата Сю просо сънува..

17156

6

aviatora

08.04 2017 в 15:52

За педерасите и "курвите на бойко" газови камери к гризу!

12691

2

Емил Станоев

08.04 2017 в 11:29

И какъв си ти бе Митов ?? Добре е че вече не си външен министър.Знаем че си лизач на американски задници.