Даниел Смилов: Държавното финансиране подпомага политическия плурализъм

Рени Петрова 16 декември 2019 в 15:41 1866 0

Държавното финансиране подпомага политическите плурализъм, а партийната субсидия е гаранция и инструмент, който може да окуражи политическия плурализъм. Това заяви доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии на дискусия по темата днес.

Според него самото свеждане на субсидията до 1 лев е радикален шок, тъй като може да облагодетелства само част от политическите партии.

Смилов бе категоричен, че съществуват два проблема при финансирането на партиите.

Първият бил липсващият дебат как се реализира реформата, а вторият - преминаването от една крайност в друга.

"От състояние на нещата, в което има много висока партийна субсидия към на практика отмяна на държавната субсидия за партиите и към модел, който разчита почти изцяло на частно финансиране, после се върнахме пак към някакво средно положение. В тоя смисъл добре е да обсъдим защо трябва да има държавна субсидия, какви са проблемите, които възникват с държавните субсидии, какви проблеми решават и също така да погледнем от експертна гледна точка въпроса за нейния размер - колко тя трябва да бъде", каза Смилов. 

Според него трябва да има баланс между частното и публичното финансиране.

„В огромната част от европейските държави има сериозна публична държавна помощ за политическите партии. В някои тя идва под формата на финансова субсидия, както у нас, в други като индиректна субсидия – държавна помощ за достъп до медиите. Но това е европейският модел и той е по-удачен за нас. Други по-либертариански по своя характер модели, които разчитат само на частно финансиране, съществуват в САЩ. Но този модел не е удачен за България, поради огромните разлики между икономиките и пазарите на двете страни", коментира Смилов. 

Директорът на Сметната палата Цветан Цветков, който също взе участие в дискусията, съобщи, че Сметната палата е сезирала прокуратурата заради това, че партийте са регистрирали дарения и след приключване на изборната кампания.

"Всички тези дарения са от физически лица", допълни Цветков.

Според него трябва ясно да се определи кога приключва изборната кампания, за да не се получават подобни финансирания. Цветков подчерта, че все повече се увеличава размерът на задълженията на партиите.  

Ваня Нишева от "Прозрачност без граници" допълни, че това е така, защото партиите са длъжни да регистрират договорите заедно със съответните суми. 

"Накрая не им излизат сметките - ако са използвани пари с неясен произход, се оказва, че партиите трябва да предприемат действията, за да им излязат отчетите. Това са скритите пари, които се използват в изборния процес", смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови