Даниел Смилов: Смяната на министри решава проблеми на повърхността

ГЕРБ ще продължи да разчита на ДПС в съдебната система, ДПС НА ГЕРБ - в икономиката, коментира политологът

OFFNews 23 юли 2020 в 09:34 4351 0

Даниел Смилов

ГЕРБ и коалиционните им партньори искат да "минат с най-малко щети". Сред вариантите е и оттегляне на премиера Борисов, коментира политологът Даниел Смилов в интервю за БНР относно политическата криза у нас.

Според него ГЕРБ могат да се опитат да отложат въпроса с оставките и ремонта на кабинета и да видят дали протестите няма да отслабнат. През август това е възможно поради почивките и други причини, смята той.

"Създават се високи очаквания, миналата седмица имаше и вариант Борисов да излезе в отпуск. Управляващите играят опасна игра. Те трябва да отговорят на исканията на протестиращите и в момента не виждам как го правят", допълни политологът.

По думите му ГЕРБ остава партията, която де факто подкрепя Иван Гешев. По закон управляващите имат право да дадат оценка на главния прокурор и дори да започнат процедура за отстраняването му, подчерта Смилов.

Относно БСП политологът коментира, че промяната в позицията на БСП е съществена, защото влязоха във вота на недоверие със слаби мотиви по отношение на главния прокурор, но в хода на дискусията техни участници заеха позиции, които позиционираха партията доста по-солидно.

По темата за евентуалните оставки и нови назначения Смилов прогнозира, че "има кандидати за странични бушони и някои министри биха могли да изпълнят тази функция. Със засилването на коронавируса и здравният министър не е неуязвим".

Смилов определи министрите на финансите и икономиката като ключови във връзката с ДПС, но по-големият въпрос според него е, че структурната връзка минава през цялостни политики на това правителство. Въпреки факта, че ДПС формално е срещу това правителство, медиите на движението на практика цялостно подкрепят дейността на кабинета. Това подсказва, че отношенията между двете партии не са това, което се вижда на повърхността. Отстраняването на министри решава именно проблеми на повърхността. ГЕРБ ще продължи да разчита на ДПС в съдебната система, ДПС НА ГЕРБ - в икономиката. Оттеглянето на студения резерв също е жест от фасаден характер, каза още политологът.

Според Смилов вариантът за предсрочни избори не може да бъде изключван, въпреки аргумента, че през пролетта ще има избори и трябва да се управлява до края на мандата. Правителството едва ли ще може да разгърне политиките, които желае, и това ще бъде доста непълноценна част от мандата. 

Още по-тревожно от гледна точка на ГЕРБ за бъдещите избори е, че към исканията на протестиращите до пролетта ще се добавят други и ще се стигне до ситуация, в която ще се наслагват два типа кризи, добави политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови