Дариткова против наказанията за медици в закона за извънредното положение

БСП поиска правителството да отвори държавния резерв

Ирина Евгениева 18 март 2020 в 12:51 7232 0

Настоявам да отпадне текстът за наказанията за българските медици. Това заяви председателят на ПГ ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова по време на обсъждането на Закона за мерките за извънредното положение в парламента. 

В първоначално внесения вариант е предвидена година пробация или глоба от 300 до 1000 лева за медици, които откажат помощ на болни по време на коронавируса, без да имат основание за това. 

Дариткова предложи солидарно и отговорно днес да се подкрепи този законопроект на първо четене и да се определи един максимално кратък срок до 18.00 часа днес за предложения между първо и второ четене. Според Дариткова трябва да се даде рамка и добави, че няма как в законопроекта да бъдат разписани всички хипотези. Тя призова да се загърбят всички политически различия.  

Корнелия Нинова заяви, че трябва да се обяви какво съдържа държавният резерв и от него да се осигурят на болниците и медиците дезинфектанти, маски, облекла, докато бъдат изработени такива.

"Тук поставям за пети път в рамките на две седмици един въпрос. За пети път и пет пъти - гробно мълчание. Има ли България държавен резерв, какво има в него. Има ли го или го няма там, защото, уважаеми дами и господа народни представители, в каквото извънредно положение да сме, в България важат закони", попита Нинова. 

Тя обяви, че БСП ще гласува с "въздържал се" на първото чете на закона, а след това ще внесе и своите предложения.

Сутринта Нинова влезе в пленарната зала с маска, но я махна, докато говори от трибуната. Лидерът на левицата обясни, че в закона има и добри предложения - за социална изолация и ограничение на масовите мероприятия, както и отлагане на сроковете по дела. Тя обърна внимание, че в Закона за мерките за извънредното положение липсва солидарността. И разкритикува наказанията, предвидени в законопроекта за медиците, ако откажат да си изпълняват служебните задължения.

Нинова поиска от финансовия министър Владислав Горанов да даде отчет: колко пари има във фискалния резерв, колко ще бъдат европейските средства и как ще се разпределят.

Десислав Чуколов от "Атака" пък поиска щаб към социалното министерство, който да преценява удара върху обикновения работник. Между двете четения партията ще предложи да не се плащат лихвите върху главницата на кредитите на физическите лица, малките и средните фирми. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че трябва да има сериозни промени в закона и да се запише, че действа до 13 април, докогато е обявено извънредното положение.

Симеонов обясни, че не вижда смисъл да се вкарва цялата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, защото самата тя действа в момента. От името на Обединените патриоти Симеонов каза, че ще подкрепят на първо четене извънредния закон.

Лидерът на НФСБ добави, че църквата трябва да вземе мерки срещу вируса и причастията да не се дават с една лъжица за всички миряни: "да не се правим, че тя е свещена", изтъкна той. "Ние сме в състояние на война с един невидим враг", подчерта Симеонов.

Той иска и полицейски час, като настоява да се забрани и движението с автомобили. Извънредните мерки според него трябва да важат и за бременните жени, и за тези, които се подлагат на инвитро.

Два важни принципа минават като нишка през целия закон - идеята за установяване на социална изолация, която е единственият надежден начин да се справим с проблема, и втората - всички законодателни решения минават през Народното събрание, обясни д-р Хасан Адемов от ДПС.

Адемов изтъкна възможността за надомна работа, да се разшири патронажната грижа. Той разкритикува възможността за неплатен отпуск, както и въвеждането на наказания за лекарите.

По-късно законът бе приет на първо четене, с изключение на предложението на БСП плащанията на битовите сметки да се разсрочат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови