Дариткова заподозря сценарий за провала на НРД зад скандала около шефа на НЗОК

OFFNews 22 февруари 2018 в 18:06 6065 1

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заподозря, че зад скандала около шефа на Здравната каса Камен Плочев стои сценарий за провала на подписването на Националния рамков договор. 

Преговорите между Касата и Българския лекарски съюз по рамковия договор, с който се определят обемите и цените на медицинските услуги за годината, вече приключиха. Той ще бъде обсъден от БЛС на извънреден събор в събота и трябва да бъде подписан до края на месеца. 

Според Дариткова е странно, че Плочев не е повдигнал въпроса за необходимостта от допълнителни средства за разплащане към чуждите каси при обсъждането на бюджета на Здравната каса. По думите ѝ тази година са постигнати много добри договорки за НРД, като са включени и текстове за по-голям контрол върху болниците и върху заплащаните с обществени пари лекарства, така че е възможно сценаристите на този скандал да имат интерес рамковият договор да не бъде подписан. 

Според депутата от ГЕРБ е възможно сценарият да отива и по-далече, като обхваща и мораториума за нови лекарства. 

Дариткова се усъмни Плочев да стои зад този сценарий и изрази мнение, че той по-скоро е подведен от някого. 

Тя обясни, че има разминаване между данните за дълговете на НЗОК към чужди каси, изнесени от Камен Плочев, и тези, изнесени от зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. По тази причина са изискани официални данни от Надзора на Касата, за да се види каква е истината, каза Дариткова. 

На въпрос за това, че срещу Плочев са отправени заплахи от високо ниво в държавата, Дариткова отговори, че на изслушването пред здравната комисия в сряда управителят на НЗОК е отказал да каже име, но не ѝ се е сторил сериозно уплашен. 

Тя допълни, че според нея Камен Плочев не е успял да развие административния си капацитет като шеф на НЗОК, но призна, че парламентът е безсилен на този етап да го смени. 

Дариткова подчерта, че в закона причините за смяна на управителя на Касата са много ясно разписани. Предсрочна смяна може да има, ако управителят не може поради някаква причина да изпълнява задълженията си - като болест или поради смърт, при изтичане на мандата и след оставка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови