Държавата не се отказва от скелета на детската болница, обяви го за обект от национално значение

OFFNews 07 май 2020 в 12:06 9766 2

Министерският съвет определи за обект с национално значение новата детска болница, която трябва да бъде изградена върху над 30-годишен строеж в столицата, стана ясно от съобщение на пресслужбата на правителството.

Така стана ясно, че въпреки много възражение срещу строежа държавата не само няма да преразгледа алтернативи за построяването на изцяло нова болница, а взема под особена закрила довършването на изоставената сграда.

Предвид острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца, обектът „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ следва да бъде определен за „обект с национално значение“, се казва в мотивите към решението.

Получаването на статут „обект с национално значение“ ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта. По този начин Министерството на здравеопазването ще успее да осъществи проекта в предвидените срокове, с което ще бъдат изпълнени изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия „Здраве и развитие на децата и подрастващите“, се посочва още в мотивите.

Припомняме, че преди седмици в МС беше внесена петиция с 17 684 подписа за отмяна на договора за строеж на детската болница в двора на УМБАЛ „Александровска“ и за оставка на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Според организаторите на петицията Кирил Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като е подписал в разгара на епидемията и социалната изолация договор за близо 100 млн. лв. за „негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж“.

Зад каузата „За истинска детска болница“, организирала петицията, стоят Камарата на архитектите, част от педиатрите, родители, хора от всякакви професии, неорганизирани и организирани в сдружения.

Договорът за изграждане на Национална многопрофилна детската болница беше подписан на 2 април с обединение ДЗЗД „Детско здраве" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор). Общата стойност на договора е 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Изпълнителят разполага с едногодишен срок от сключването на договора да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.05 2020 в 23:03

Разбирам строителните инженери да бяха скочили срещу това. Или лекарите.
А то - архитектите. Те какво професионално отношение имат към такива въпроси? Архитектурата е 10% от строителството.
А ако Съюзът на гъбарите, примерно, проима чак толкова бурно отношение към репертоара на Старозагорската Опера, да кажем, това също толкова естествено ли ще изглежда?

Господин Главен Прокурор?

3943

1

OtSofia

07.05 2020 в 14:27

Няма лошо да има още една многопрофилна детска болница - например в Ямбол, Стара Загора, Варна или Бургас. Посочената петиция е единствено негативна - отмяна и оставка. Тя няма да построи нужната национална детска болница. Подписалите я трябва да се обединят тъкмо в искане за още една детска болница в Източна България. Ако имат сили да превърнат отрицанието в положителна енергия - тези 17684 бройки ще се превърнат от подписи в истински радетели и е напълно възможно да привлекат значително повече спомоществуватели.