Държавата опитва да облекчи тромавата процедура за отпускане на лекарства след скандала с болното дете

OFFNews 20 юни 2019 в 22:20 1881 0

Държавата ще прави опити да облекчи тромавата процедура за отпускане на финансиране след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в Здравната каса. 

Това стана ясно по време на изслушването на управителя на НЗОК Дечо Дечев, здравния министър Кирил Ананиев и лекари от Университетска болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ в здравната комисия в парламента по повод скандала около лечението на болното от левкемия дете, което почина в болницата. 

От НЗОК, министерството и ИСУЛ признаха, че процедурата е тромава - заявлението е подадено на 25 април, а финансирането е отпуснато на 18 юни, но увериха, че забавянето в отпускането на средствата не е попречило за лечението на 6-годишната Мария - лечението е извършено изцяло и по план.

От МЗ и Касата посочиха, че се търси начин за облекчаване на процедурата, но не стана ясно защо такива стъпки не са направени преди прехвърлянето на дейността на Фонда в НЗОК, което се случи на 1 април. 

От изслушването стана ясно, че се работи по варианта болниците да дават заявки за необходимите им лекарства за по-голям период от време - на база на анализ на лекуваните пациенти. Идеята е така лечението да се заплаща за определен по-дълъг период, а не случай по случай. 

По думите на директора на детската онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов и сега е създадена организация, за да може лечението да започне още при подаването на документи в НЗОК, без да се чака специално разрешение. 

Той обясни, че при Мария не е пропуснат нито един етап от лечението и не са липсвали лекарства в нито един момент. Забавяне е имало само при административните процедури, което е накарало болницата да представи на майката на детето фактура за около 14 000 лева, за да се използват пари от дарителската сметка на момиченцето. 

Управителят на НЗОК Дечо Дечев също посочи, че тромавата процедура за отпускане на средствата не е попречила на лечението на детето, но подчерта, че Касата няма да подписва документи при непълна документация. Именно такива обвинения отправи НЗОК към ИСУЛ във връзка със случая. Според институцията болницата е предоставила едва на 18 юни исканата от Касата цена на медикаментите. 

От ИСУЛ отхвърлиха обвиненията и подчертаха, че имат писмени доказателства в своя защита. 

Според здравния министър причината за забавянето в плащането е била, че НЗОК е искала от болницата документ за цената на приложеното на Мария лекарство, а точно в момента продуктът е липсвал в болничната аптека и болницата не е можела да предостави цена, но след като се е получило, я е представила. Всичко това обаче се е случило след прекратяването на лечението на момиченцето заради влошеното му състояние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови