Държавата поема нов дълг от 300 млн. лева заради изтребителите F-16

OFFNews
20 юни 2019 в 21:00 | 1662 |1

Министерството на финансите емитира извънредно нов вътрешен дълг за 300 млн. лева за изплащането на изтребителите F-16. Това обяви зам.-министърът на финансите Росица Велкова. 

Тя подчерта, че сумата на сделката е все още в процес на договаряне.

Оферта от САЩ за купуването на изтребителите беше получена в понеделник в Министерството на отбраната. Тогава не беше посочено каква е исканата сума. Днес обаче премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че офертата е за 2,2 млрд. лева.

Дългът от 300 млн. лева се емитира заради разплащането накуп на самолетите F-16 до края на годината, обясни Велкова. 

Той не е разчетен в Закона за бюджета, така че ако се стигне до сделка, ще се наложи актуализация на бюджета, уточни зам.-министърът. 

По думите ѝ най-вероятно до края на юли ще бъдат разгледани от парламента пакета с документи, ратификацията и актуализацията, ако се стигне до сделка, уточни Велкова. 

Финансовият министър Владислав Горанов обяви преди около две седмици, че България вероятно няма да успее да договори преференциални условия за разсрочено плащане на самолетите, но страната може да плати цялата искана сума наведнъж. 

"2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено“, коментира тогава той. 

Препоръчани материали
динозавър

Рейтинг : 821

20.06 2019 в 21:51 1
+ 1
- 0
Чиста лъжа. Има щпредостъчно пари в излишък. Заемът е нужен за да се вдигне шум и да се осуети покупката. Само преди няколко дни Горанов заяви, че можем да платим самолетите наведнъж.