Дъщерята на Цветан Василев написа за EUobserver критична статия за посещението на Урсула фон дер Лайен в България

OFFNews 03 септември 2019 в 14:49 11908 3

Дъщерята на управлявалия фалиралата КТБ банкер Цветан Василев - Радосвета написа критичен журналистически материал по повод лишаването на българските журналисти от възможността да задават въпроси. 

То се случи миналия четвъртък по време на посещението на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. След разговора ѝ с премиера Бойко Борисов на 29 август имаше изявления от двамата пред журналисти в залата за пресконференции, но микрофоните бяха демонтирани от стойките им и репортерите бяха принудени безмълвно да слушат ласкавите слова на двете страни, без да имат възможност да подложат на съмнение представената паралелна реалност чрез въпросите си.

Посещението на Фон дер Лайен ще бъде запомнено с нейната неоснователна похвала за правителството на Борисов и фактът, че за пръв път в България на журналистите не бе позволено да задават въпроси на пресконференция с лидер на Европейския съюз - пише Радосвета Василева в статия, публикувана в euobserver.com.

Беше съобщено, че микрофоните за журналистите са били прибрани с одобрението на Фон дер Лайен, отбелязва тя.

Някой може с основание да заподозре, че съветниците на Фон дер Лайен са се опитали старателно да открият положително развитие в България, за което тя да направи комплимент на домакините си. Нестабилното състояние на върховенството на закона в България е деликатен въпрос и да заложи на българската икономика може би е изглеждало безопасно, коментира Василева.

На пресконференцията след срещата с Борисов новоизбраният председател на Европейската комисия заяви, че когато погледне към България, вижда просперираща страна. Фон дер Лайен беше много впечатлена, че в България се правят значителни инвестиции в училищата и университетите и че учителските заплати са високи. Тя изрази и задоволството си от най-големия ръст досега на Брутния вътрешен продукт.

Но твърденията на Фон дер Лайен заслужават проверка, пише Василева и изрежда: България има най-малкия БВП на глава от населението в ЕС, най-ниската ставка за труд, най-ниските средни възнаграждения в ЕС; според Световната банка 22% от българите живеят под прага на бедността; след последното увеличение средната заплата на българския учител след удръжките е 500 евро месечно, а четиричленно семейство се нуждае от 1224 евро месечно, за да покрива основните си разходи; в скорошни изследвания българските ученици се представят значително под средното ниво във всички категории - природни науки, математика, четене - спрямо останалите страни в ОИСР; разходите на българското правителство за проучвания и развитие са сред най-ниските в ЕС според Евростат; няма български университет в Европейската университетска мрежа.

Василева нарича твърденията за растеж на БВП "мит" и отбелязва, че той може да изглежда впечатляващо, ако числата са извадени от контекста. От 2007 г. досега чуждите инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютни стойности (по данни на БСК), а по-голямата част от растежа може да бъде отдадена на парите, идващи от фондовете на ЕС.

ЕС финансира автокрация, предупреждава Василева. Еврофондовете се вливат в икономиката само на хартия, а на практика те се насочват към частни джобове, допълва тя и насочва читателите към разследвания на "Биволъ" за доказателства за злоупотреби със средства.

Според дъщерята на банкера твърденията на Фон дер Лайен за икономиката ни са разгневили много българи, защото "те не отразяват реалността".

Тя отбелязва и друго - няма как да остане незабелязан фактът, че в изявлението си премиерът Бойко Борисов си позволи да говори на "ти" на председателя на Европейската комисия. Дъщерята на Цветан Василев напомня, че българският език е консервативен и че в него има подходящи форми за изразяването на уважение. Задължително е например да се говори на "вие".

Озадачаващото фамилиарничене може да породи въпроса кой всъщност е бил човекът с повечето власт на тази среща. Със съгласието си с Борисов да не се позволи на журналистите да задават въпроси Фон дер Лайен несъзнателно допринася за задушаването на медиите в България - пише Василева.

Тя припомня незавидната 111-а позиция на българските медии в световния индекс за свободата на медиите на "Репортери без граници". Тук страната ни е изпреварена от Кувейт и Ангола.

През лятото Фон дер Лайен подчерта, че "никой не е съвършен" що се отнася до върховенството на закона - напомня също Василева и отбелязва, че новата председателка на ЕК очевидно се чувства комфортно да получава подкрепата на доказано корумпирани страни, каквато е България.

Радосвета Василева заключава, че дори и да е лесно да отнемеш микрофона от журналист, особено в България, много въпроси към новия председател на ЕК остават открити и в крайна сметка ще застигнат госпожа Фон дер Лайен. Сред тях Василева откроява следните: каква е цената на върховенството на закона в ЕС; как екипът ѝ събира информация за страните; доколко тя цени прозрачността; безпокои ли се от злоупотребата с европейски фондове; "просперитет" ли е новият синоним на "бедност" за ЕС?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

03.09 2019 в 16:16

Всички поддръжници на европейската идея с години наред се опитват да гледат на другата страна, когато висши европейски лидери открито подкрепят този доказано престъпен режим на Б.Б...
На този етап никой не може да ме убеди, че в ЕК и ЕП ги интересува благосъстоянието на българските граждани, не ги интересува колко корупция има в правителството, стига външно политически да сме послушни. И това е перфектна индикация, че за тях сме нищо повече от буферна територия, приета в съюза насила, само за да не попадаме в руската сфера на влияние.
А то не само не се получи, но народа е разделен и поляризиран повече от всякога, и държавата ни е поле на външно политически борби които не позволяват на страната да се развива по какъвто и да е начин.
Но ние продължаваме да поддържаме разговора в този му вариант и единственото което интересува хората в България, е про-Русия или про-ЕС, без да се говорят и обсъждат реални политики или мерки за постигане на позитивни резултати.

8931

2

AnderXale

03.09 2019 в 15:39

Това момиче е много повече журналист от всички български скъпо платени драскачи на повикване събрани в т.н. журналистическа гилдия.

14469

1

случайно прочетох

03.09 2019 в 15:04

Брабо, Радосвета!