Дъжд отнесе част от "Великата българска стена" на границата

Юлиан Христов 19 октомври 2017 в 11:18 14048 1

Дъжд отнесе част от 'Великата българска стена' на границата

Наводнение е отнесло част от оградата на границата. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В него се посочва, че "бедствени наводнения" от изминалите седмици в района на община Малко Търново са нанесли значителни щети на оградата. 

От съобщението става ясно също, че процесът на охрана на границата се очаква "да се върне към нормален режим в най-скоро време".

От правителството се позовават на официални данни на НИМХ, падналите валежи в района на Малко Търново в периода 21-30 септември са определени като екстремни. Справка показва, че в Малко Търново количеството на валежите за периода е било 163,6 литра на кв. м (304% над нормалното), в района на с. Граматиково – 314 литра на кв. м (604% над нормата, втори най-тежък валеж в историята на станцията), в с. Кости – 148,9 литра на кв. м (249% над нормата), а в село Резово – 94,5 литра на кв. м (161% над нормата).

В община Малко Търново, където поройните дъждове отнесоха пътища, земна маса и дървета, беше обявено бедствено положение, припомнят от правителствената пресслужба. Бедственото положение в общината беше обявено на 27 септември, но за пораженията върху оградата правителството съобщава едва месец по-късно. 

От текста става ясно, че възстановителните дейности "са на етап приключване" и се наблюдават от областната администрация в Бургас. Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци.

В съобщението се посочва още, че "стихията е нанесла и поражения върху част от възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница", а институциите са запознати с проблема и незабавно са взели мерки за отстраняването му. Отговорните институции са запознати с проблема и незабавно са взели мерки за отстраняването му. В Министерския съвет ежедневно се получава информация за ситуацията и се извършва необходимата координация за възстановяване на съоръжението и надзор на местата с риск за преминаване, където е осигурена денонощна жива охрана, уточняват от пресслужбата.

Според съобщението на правителството "Великата българска стена", както беше определена оградата от вицепремиера Валери Симеонов, е "критично важен обект за сигурността" както на страната, така и на Европа и политически спекулации по темата са неуместни. Със свое решение от сряда правителството обяви оградата като обект със стратегическо значение за националната сигурност.

Оградата по границата се строи без обществена поръчка, като към момента цената достигна рекордните 1.3 млн. лв. на километър. Фирмите, които работят по обекта, са посочени пряко от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас.

Това не е първият случай, при който оградата търпи подобно поражение. В мандата на правителството на Пламен Орешарски част от съоръжението, което беше построено от екипи на Сухопътните войски, падна. След като стана ясно, че близка на БСП фирма доставя материалите на строежа, последваха поредица от уволнения, а тогава оскъпяването на 31-километровия обект беше почти двойно - вместо планираните 5 млн., бяха платени повече от 9 млн. лв. 

Строителството на оградата на границата е постоянна тема на престрелки между управляващи и опозиция. Депутатът от БСП Елена Йончева изпрати сигнал до прокуратурата за това, че вместо планираната двуредова ограда, на места е построена едноредова. Това доведе до реакция на Валери Симеонов, който обяви, че ще съди Йончева за това, че издава държавна тайна. Прокуратурата обаче прекрати производството с мотива, че данните за оградата са публични и изнесеното от Йончева не представлява класифицирана информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови