Дебатите за мажоритарен вот: Как Блага Димитрова загуби от Петко Войвода и къде са протоколите от ВНС

Георги Марков припомни изборите от зората на демокрацията, ДПС напомни, че са липсвали бюлетините

Антония Чорева 15 юни 2017 в 12:35 6804 3

Депутатите в парламента обсъждат въвеждане на мажоритарна избирателна система по предложение на ГЕРБ.
По време на дебатите за промяна на Изборния кодекс на първо четене думата взе и народният представител от ГЕРБ и бивш седесар Георги Марков. Той разказа защо подкрепя мажоритарния вот, но през призмата на отминалите събития от зората на демокрацията.

В този смисъл напомни забравени събития, които предизвикаха разгорещен дебат в парламента. В събитията от далечните години се върна и лидерът на Атака Волен Сидеров.

Ето какво каза Георги Марков в парламента:


В този парламент има много млади хора, родени преди промените 89 г., затова ще им припомня: В онези години цяла София светеше като светулка нощем, защото всички гледаха кръглата маса как ще се избере Великото Народно събрание. Тогава СДС на покойния Желю Желев беше за изцяло пропорционална система и тезата му беше, че ще се гласува за комунизъм или демокрация. БСП тогава настояваше за абсолютно мажоритарна система. В крайна сметка се прие смесена избирателна система на два тура с абсолютно мнозинство.

Аз имах честта да бъда избран.

Много жалко беше, че следващата година 91 г. БСП смени своето виждане за системата – наложи прорпорционална система, те тогава бяха прави за себе си. 

Ето защо аз съм голям привърженик на мажоритарната система.

Далечната 93 г. внесох референдум за мажоритарни избори, а 94 г. – Сашо Йорданов беше председател на НС, тогаеа референдумът не можа да мине за няколко гласа. Тогава Янаки Стоилов каза, че не е времето за референдум, но то вече дойде и той се състоя.

Почитател съм на мажоритарната система, защото когато бях избран хората реагираха много добре. Ходех си пеша тогава и хората ме спираха и ми викаха – „Ние сме люленци“, знаеха кой са избрали и си говорихме и аз можех да им кажа какво съм направил.

При мажоритарната система личностният принцип е безспорен – няма анонимни, връзката между избирателя и депутата е много голяма.

Също и мажоритарният вот е непредсказуем. Кой е мислил, че Георги Джуров ще загуби мажоритарно в Троян от никому неизвестния Йордан Василев. Тогава имаше голям сблъсък на личности. Блага Димитрова от СДС се яви срещу големия Капитан Петко Войвода – актьора Васил Михайлов от БСП и Петко Войдода спечели мажоритарния вот.

Друга сила на тази система е правенето на по-големи и по-силни мажоритарни мнозинства.

Преди няколко години се стигна до парадокса ГЕРБ да победи втората и третата партия, взети заедно, а взеха 84 депутати, защото след тях се бяха накачулили партии и коалиции.

Нашата избирателна система създаде нагон за правене на коалиции, най-простият пример беше Реформаторският блок – събрали се, каква беше тяхна представителност. Едните в коалиция с ГЕРБ, другите люта опозиция, а имаха министри. Това е псевдопарламентаризъм.

Или друг пример Бареков – какво беше представителството на неговата партия, тя се разпадна преди клетвата.

400 партии за клета България са много. Кой ще иска за стане министър-председател с многопартиен парламент.

2.5 милиона български граждани искат мажоритарни избори, гласуваха на референдума. Нека видим кой е спечелил с толкова гласове последните години. Няма такъв – Радев, Царят, Петър Стоянов взе 2.5 милиона гласа с голямо групиране на гласове. След януари 92 г., когато Желю Желев получи 2. 7 милиона от тогава такъв вот няма.

Пропорционалната система получи червен картон. Например, Нова република – неолиберална формация някакви. С тази Република ще си караме, защото, за да има нова Република, трябва да има Велико Народно събрание.

Има нужда от освежаване и смяна на избирателната система. 1880 г. е приета пропоционалната система“.

След това Марков заключи: „Цялата власт принадлежи на българския народ, тя се упражнява и никой не може да си присвои народния суверенитет. 2.5 млн. усвоиха своето право, надявам се да се съобразим с него и да не погребваме пряката демокрация“.

Отговор Марков получи от Милен Михов от ДПС, че 4 млн. обаче не са подкрепили мажоритарната система, включително и ток.
А Джейхан Ибрямов от ДПС призова Георги Марков да намери протоколите как е избрано Великото Народно събрание. „Дори имам спомен, че липсваха бюлетини. Откъде да знам аз, че вие, г-н Марков, сте избран от люлинчани. И ако искате да бъдете отново избран като личност, тази система ви позволява да се явите като независим, агитирайте в Люлин, а не да се криете зад ГЕРБ“, каза Ибрямов и добави, че когато се говори за глас Божи, глас народен, в България има 7 млн. избиратели, а 2/3 от гражданите не подкрепиха референдума. Трябва да говорим не цялата, а абсолютна цялата истина“, каза още той.

В дебата се включи и Волен Сидеров с въведението: „Разказите са увлекателни – от демокрацията и от преди това“.

После Сидеров добави, че плурализмът е дошъл 91 г. и сегашната Конституция е била приета въпреки бойкота. „Аз също като главен редактор на в. „Демокрация“ протестирахме срещу това, защото се превърна в конвент. Тогава излязоха 39 на гладна стачка. Вие също бойкотирахте тази Конституция, това не попречи вие да станете конституционен съдия“, припомни Сидеров.

После премина на анализ на партийната система: „Партиите са лошо, а кое е добре – тоталитаризмът, анархията. А съм за анархия – политиците са лоши, да ги избесим и всеки да прави каквото иска. Дали ще е член на шоу програма, да излезе и да го каже ясно, не да се позовава на 2.5 милиона без разяснение за какво гласуват. Беше проведена некоректна кампания – политиците са лоши, партиите са лоши. Само че, колеги – ние се кълнем в Конституцията, я в нея пише, че формирането на гражданската воля става чрез партиите. Ако някой иска да не е от партия – да излезе“.

Сидеров се сети и попита какво ще стане с членството ни в Алиансите, ако са избрани само мажоритарни представители.

„Аз няма проблем с мажоритарния вот, само че какви идеи ще се развиват – сега партиите хубави лоши, имат идеология, не я харесваме, но тя съществува. Каква ще е идеологията на 240 свободни електрони, вече много хора имат пари да си купят вота в един мажоритарен район. Тогава парламентът ще е неработещ, но няма да е ясно накъде се движи държавата. Нека да се организира широка обществена дискусия и чак тогава да предложим проект. Всичко друго е игра със съдбата на страната“, каза още Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

3

ELPIDA

15.06 2017 в 16:45

''...Народното събрание отдавна е политкръжок "Семпла мисъл".
Адмирации за точната зарисовка.

29217

1

Лопе де Вега

15.06 2017 в 12:47

Както обикновено, агент Николай дрънка много и все не обяснява докрай. Днес не е 1990 г. и това е много важно за настроенията сред народа. Личностите се изгубиха, превърнаха се в тарикатчета, боричкащи се за парче от баницата. Кой с кого ще се "блъска" днес в мажоритарни избори? Каракачанов с Гечев? Или Радан с Корнелката? Всичо е конюнктура. Идеи няма, Народното събрание отдавна е политкръжок "Семпла мисъл". Ще се купят 80 % от депутатските места. За останалите 20 няма да има интерес. Слави ще спечели, а народът - отново измамен, но упражнил пряката си демокрация! Да ви е-- и демокрацията и чудото!

Поздрав!