Делчев: Не бихме се коалирали с никого от управляващите. ДБГ е за чистота в политиката

OFFNews 11 февруари 2019 в 15:57 1814 0

Димитър Делчев: За Евроизборите търсим формулата, зад която да застанат демократично мислещите хора

"За участието ни в изборите за Европарламент търсим онази формула, зад която да застанат демократично мислещите хора в България. С никого от управляващите не бихме се коалирали, те се провалиха във всички сектори и не проведоха никакви реформи. Ние сме за чистота в политиката и това ни кара да бъдем много внимателни в избора на партньори", заяви председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев пред Дарик вчера.

Голямата амбиция на ДБГ е не да изгражда нов Реформаторски блок, а нещо повече, което да е ясна алтернатива на статуквото.

Скептичен съм, че ще успеем да постигнем договореност с Демократична България поради липса на време, но има достатъчно други партии в център-дясно, с които можем да започнем изграждането на новата формула, допълни той.

Предстои Националният съвет на ДБГ да реши формата за участие в изборите подреждането на листата на ДБГ. Номинирани са близо 40 кандидати, включително от Бургас, Пазарджик, Плевен. Най-много са гласували за Делчев, зам.-председателя Найден Зеленогорски и за местни лидери.

По повод поправките в Изборния кодекс в последния момент Делчев посочи, че е пропуснато най-важното – изчистването на избирателните списъци чрез активна регистрация. "ГЕРБ се опитват да върнат Изборния кодекс от преди десетилетие, защото се надяват, че както тогава, ще управляват самостоятелно. Затова отложиха електронното и силното ограничиха машинното гласуване, които са пречка пред манипулирането на вота", каза Делчев и подчерта, че все още има време за доставка на 12 500 машини за евроизборите, което потвърди по-рано и производителят на български изборни машини Александър Чобанов.

Преференциалното гласуване не трябва да отпада, защото това е посягане на демократичното право на избор за личност, смята Делчев.

Той е на мнение и че публикуването от медии на резултати преди края на изборния ден би довело до скрита агитация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови