Делчев: Системата за е-винетките не заработи, защото някой по веригата нещо е откраднал

OFFNews 05 януари 2019 в 12:01 5758 0

Антикорупционният закон, приет преди година, за едни е майка, а за други мащеха. Нито един от министрите, депутатите или кметовете на ГЕРБ не бяха сериозно проверени през тази година. 

Това каза председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев по БНР. Комисията насочи вниманието си основно към техните опоненти. Както от ДБГ предупредихме още при приемането му, законът е направен така, че едни корумпирани да пази, а други да удря, като това положение се гарантира законово чрез зависимост на ръководството на КПКОНПИ от актуалната партия на власт, каза още Делчев.

Той беше категоричен, че правителството не е напреднало въобще в ефективната борба с корупцията. Според него това е причината всяко ново нещо, независимо дали електронна система или площад, да се оказва некачествено. Като пример Делчев даде системата за електронните винетки, която повече от месец не може да заработи нормално, защото някой по веригата нещо е откраднал.

По отношение на последните поправки в антикорупционния закон Делчев заяви, че са налице купища двойни стандарти. Той определи предложението за премахване на проверките на общинските съветници като абсурд, тъй като те са най-висшата власт на местно ниво и през тях минават корупционни схеми. Според Делчев прегръдката между ГЕРБ и ДПС за прокарването на тази поправка е показателна за липсата на опозиция.

От друга страна депутатите дадоха право на Комисията да отнема имущество на хора, за които съдът е признал, че са невинни, посочи председателят на ДБГ. Тъй като рискът от репресия и произвол е значителен, считам, че Висшият адвокатски съвет трябва да поиска Конституционният съд да признае поправката за противоконституционна и нарушаваща принципа за неприкосновеност на частната собственост при липса на преобладаващ обществен интерес, когато се касае за невинни, подчерта председателят на ДБГ. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови