Демерджиев: Твърдения в доклада на САЩ са остарели, полицията вече не бие, превежда възрастни на пешеходна пътека

OFFNews 23 март 2023 в 08:35 2609 3

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/архив

За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г., заяви Демерджиев

Констатации в доклада на Държавния департамент на САЩ за България вече не са актуални, заяви министърът на МВР Иван Демерджиев по бТВ. 

Полицията превишаваше правомощията си спрямо гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помагат на хората. Тази констатация вече не е меродавна, заяви още Демерджиев. 

Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест, 

Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това. Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална, каза още вътрешният министър. 

Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура. Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?“, попита вицепремиерът.

Той посочи, че всеки от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, са били наказани. „В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от „Гранична полиция". Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат
действия за предотвратяване“, каза Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

24.03 2023 в 18:09

Днешната милиция не бие, но снощната пердаши яко. Но милционерите не скачат на мутри, работят в един здрав колектив.

1236

2

БотоксПутю

23.03 2023 в 22:29

"Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека."
Случва се и понякога да превежда и млади, здрави афганистанци през през граничната ограда с Турция.

8053

1

DARTH VADER

23.03 2023 в 10:29

Да г-н министър,в държавния департамент на Щатите,работят едни от най-зле информираните хора на планетата...;)