Демократична България: Борисов сбъдва големия шлем на Първанов

OFFNews 01 март 2019 в 12:40 3723 4

Докато тече водевилът с изборния кодекс, ГЕРБ и БСП съгласувано работят за спешното изграждане на българската част от така наречения „Турски поток“. Междувременно президентът Румен Радев публично потвърждава това съглашaтелство. 

Това се казва в позиция на "Демократична България". На този фон, в България пристига министър-председателят на Русия – Медведев, за да финализира с Борисов предателството на българските национални интереси, пише още в текста.

В него се казва още: 

За целта всички политически сили в парламента заедно измениха енергийната стратегия на България, за да бъде реализиран руският енергиен проект.

Планът е строителството да завърши в края на годината. Напомняме, че цената на газа формира около 70% от цената на парното, така че високите цени на газа означават скъпо отопление за гражданите.

Ползите за Русия са очевидни, а за България остават рисковете и разходите, които са в следните посоки:

1/ България трябва да поеме изцяло разхода от 3,3 млрд. лева с ДДС, като вероятно сумата ще бъда взета под формата на кредит от държавна фирма. Годишните плащания на лихва и главница, заедно с разходите за поддръжка са значителни и има риск проектът да бъде на загуба.

2/ Изглежда немислимо трасето да бъде изградено до края на годината, включително заради очаквано обжалване на отделни етапи от процедурата. Важно е да се отбележи, че докато тече процедурата за избор на изпълнители, в руската преса се появиха имена на конкретни фирми, които щели да вземат участие.

3/ Българското правителство изглежда на път да се откаже от около 1 млрд. долара неустойки по договора за транзит, които са дължими от Русия през следващите десет години. По въпроса ГЕРБ и БСП действат в пълен синхрон. Ако добавим тези 1 млрд. долара към разходите (защото са пропуснати ползи), изглежда немислимо Руски поток да има положителна нетна настояща стойност.

4/ Руски поток блокира достъпа към Европа на неруски газ по Южния газов коридор.

5/ Този проект няма как да се впише в идеята за газов хъб, защото единствено запазва зависимостта от един източник. Няма и одобрение от ЕК, а само спекулации по темата.

6/ България е единствената страна в ЕС, която продължава да е близо 100% зависима от един източник на газ.

И в крайна сметка Русия търси път да реализира геостратегическата си цел, заобикаляйки Украйна, да доставя енергия на политическите си приятели в Сърбия и Унгария. Проблемът е, че България, с парите на собствените си граждани и с цената на икономически риск, се включва да обслужи чужд интерес.

Ние от Демократична България смятаме, че Руски поток не трябва да се строи, защото единствено засилва зависимостта от един източник, а освен това ще доведе и до финансови загуби. На България са необходими алтернативи. Интересът на страната ни е в най-кратки срокове да бъде изграден интерконектора с Гърция (който целенасочено се бави вече 10 години), който ще създаде възможности за внос на конкуренти цени и подобряване на сигурността на доставките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

05.03 2019 в 19:00

Нямаше какво смислено да кажат тия смешници и излязоха с тази история?

12860

3

newfoundland

05.03 2019 в 18:44

Демократична България са бита карта оше преди старта!

14469

1

случайно прочетох

01.03 2019 в 13:43

Така е, но БСП и БСП2 вече са взели комисионните, нали?