Демократична България: Чистотата на въздуха в София е огледало на управлението й

OFFNews 09 декември 2019 в 18:20 4093 6

Снимка БГНЕС

Общинските съветници от групата на Демократична България остро осъждат липсата на адекватни мерки за подобряване на качеството на въздуха в София от страна на кмета Йорданка Фандъкова, подчертават те в декларацията си от днес. В текста са посочени и конкретни предложения, мерки за бързи действия и задачи с дългосрочен план, които биха гарантирали здравето на столичани.

Публикуваме целия текст на декларацията:

Замърсяването в града ни през декември надвиши многократно среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър (50 мкг/м3) за фини прахови частици (ФПЧ). Имаше дни, в които на моменти този показател беше 500 мкг/м3 или 10 пъти над нормата. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10. Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити. Наскоро учени от университета “Макгил” в Канада откриха пряка връзка между фините прахови частици и рака на мозъка.

Недопустимо е реакцията на столичния кмет да се изчерпва с призив към гражданите да не се отопляват. В подобна критична ситуация работата на кмета не е да призовава, а да предприеме незабавни мерки, защото носи отговорност за живота и здравето на всеки в града ни.

Какви мерки може да предприеме столичният кмет?

В правомощията на кмета е:

Да информира гражданите относно проблема – първата и най-важна стъпка – хората трябва да знаят какво е реалното положение с чистотата на въздуха във всеки един момент с надеждни данни от общината, а не само от гражданските платформи като airsofia.info.

Напомняме, че Столична община беше осъдена от граждани и граждански организации за частично неизпълнени ангажименти по въпроса. Твърдо заявяваме, че г-жа Фандъкова няма оправдание да не публикува реални данни за чистотата на въздуха – както на уебсайта на общината, така и в социалните мрежи. Настояваме да намери възможно най-бързо техническо решение това да се случва и на електронните табла на спирките на градския транспорт.

Да въведе зеления билет за градския транспорт или напълно безплатен градски транспорт в дните със силно замърсяване – тази мярка трябва да стимулира шофьорите да не пътуват с личните си автомобили. Зеленият билет е прилаган досега броени пъти, въпреки че имаше възможност да бъде използван много по-често.

Да намали интервалите на линиите на наземния градски транспорт, като увеличи броя превозни средства, така че хората да видят реален смисъл в това да предпочетат автобусите, тролеите и трамваите пред колите.

Да въведе контрол на забраната за навлизане в бус лентите, така че колите на градския транспорт да могат да спазват графиците си, а не да попадат в задръствания с коли, в които се движи предимно по един човек.

Да забрани престоя и паркирането в синя зона на автомобили, без съответните стикери за тях – така ще се намали трафикът от и към центъра на града.

Да въведе редовно миене на улиците и булевардите, включително в кварталите.

Да въведе механизми за реален контрол от страна на Столичен инспекторат върху горенето на отпадъци.

Да нареди проверки според забраната към Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, която не позволява ППС с допустима максимална маса до 3.5 и стандарт EURO 3 да влизат в зона „Център“ и на товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона в зона „Първа“, които не покриват изискванията на EURO 4.

Това са краткосрочни мерки, които могат да подобрят само временно положението в града ни. Затова настояваме за решителни действия и по следните дългосрочни задачи, за да може да намалим значително замърсяването:

Да бъде спрян проектът за инсинератора. Построяването на крематориум за боклук на 2 км от идеалния център на града ще увеличи замърсяването на въздуха – не само с изгарянето на самия боклук, но и с придвижването на камионите, които ежедневно ще превозват този боклук през целия град.

Да бъде увеличен в пъти броят на контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Да намалим значително количеството на контейнерите за общия боклук, което ще намали и общия обем смет – така се се снижава значително рискът тя да бъде изгаряна по какъвто и да е начин.

Да бъде превърната Топлофикация София в дружество, чиито услуги са качествени и достъпни за гражданите. Това минава през концесиониране на това фалирало дружество, за да могат да бъдат направени значителни инвестиции в мрежата, абонатните станции и да се подобри значително услугата, за да бъде върнато доверието в предприятието.

Да се намери начин за стимулиране на еднофамилните къщи и други ползватели на твърдо гориво към преминава на отопление на природен газ или ел.енергия.

Да бъде оптимизирана мрежата на градския транспорт, така че пътниците да могат да пътуват до всяка точка на града безпрепятствено и бързо с него.

Да бъде въведена нова система за таксуване в градския транспорт за изминато време или разстояние, която да подава в реално време данни, които да бъдат публично достъпни, за да може редица приложения като Google Maps или Moovit да дават възможно най-точна информация на пътниците.

Да бъде увеличено покритието на синята и зелена зона за платено паркиране, за да намалее броят на превозните средства в тях.

Да бъде изградена липсващата базова инфраструктура, която да разпредели транспортните потоци и да намали задръстванията – целия Околовръстен път, булевардите Тодор Каблешков, Източна тангента, Копенхаген, Данаил Николаев до Централна гара, Пенчо Славейков след Пирогов и т.н.

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във веломрежа, която да бъде разширена.

Да бъде засилена програмата по озеленяването на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

6

Jinx

12.12 2019 в 22:20

То пък щото ако ДБ управляват града нещо ще се промени. Те ще са още по-зле…

4022

5

Какъв зелен билет?
Цената на билета през 1989 г. бе 0.06 лв
Цената на билета през 2019 г. е 1.6 лв Увеличението е 26.67 пъти.Поставяйки си въпроса
каква би трябвала да е реалната цена според мен цената трябва да се опре-
дели на съотношението на минималните заплати през 1989 и 2019г,а те са съответно
1989 г.-140 лв,а 2019-560лв Получава се коефициент К=4
Следователно реалната цена би следвало,да бъде Ц=0.06х4=0.24 лв.
Може би се досещате какъв ефект би имало върху замърсяването в град София.

12860

4

newfoundland

12.12 2019 в 16:12

Лесно е нищо да не зависи от теб, но да даваш съвети отстрани без значение дали стават или са изпълними.

4022

3

От 2008 година се събира "Екологичен данък" за колите!
Нямащ нищо общо с Пътищата.Един тревиален въпрос
Къде са парите?

4015

2

No matter what

10.12 2019 в 17:20

То хубаво като предложение, ама докога ще си мажем очите само с приказки и обещания??? А от ДБ само това може да се очаква.

4000

1

Liuba

10.12 2019 в 16:47

Както се казва "на всяка манджа мерудия", това е много валидно за ДБ. Щом има проблем - задължително и те трябва да се намесят, да създадат паника и да изкажат некомпетентното си мнение. А всъщност тяхното мнение не е необходимо на никого.