'Демократична България': Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!

OFFNews
14 януари 2020 в 12:52 | 2364 |2

Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. За тази и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво, заявяват от Обединение "Демократична България" по повод интервю на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В неделя той заяви пред Дарик радио, че Касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници и ги облагодетелства и че разликата в цените, по които се плаща за едно лекарство на държавни и на частни болници е до седемкратно повече за частните.

Според ДБ за да види обществото пълната картина на злоупотребите в НЗОК, трябва всички данни на касата да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация.

От "Демократична България" призовават д-р Дечев в оставащия период на мандата си, да публикува "максимално много данни в отворен, машинно-четим формат", така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения.

Данните, на които трябва приоритетно да бъде дадена публичност според обединението, съдържат всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития.

"Данните трябва да бъдат с максимално ниво на детайл, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове", подчертават демократите.

Те предлагат на д-р Дечев своята експертна техническа и юридическа подкрепа, за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява.

Само когато има достатъчно конкретика за разходите и прозрачност, изтичането на средства може да бъде пресечено с обществен натиск, казват в обръщението си към управителя на НЗОК от Обединение "Демократична България".

Препоръчани материали
Kongoto

Рейтинг : 1006

15.01 2020 в 15:29 2
+ 2
- 1
пак се хванали като удавник за сламка по нова тема и пробват в непознати води да си извлекат ползи. Няма да мине
мгергов

Рейтинг : 1392

15.01 2020 в 13:45 1
+ 3
- 1
Когато човек не разбира от нещо е по-добре да замълчи, наистина ДБ, когато не разбирате - не се обаждайте, недейте да създавате излишно напрежение!