Демократична България: Няма как при такава корупция Столична община да печели от дружествата си

Златина Манолова 11 октомври 2019 в 01:35 7331 4

Темата за общинските дружества е изключително важна, въпреки че често хората не я разбират - и то не случайно, тъй като всъщност кръговете около тези общински дружества не искат хората да разбират за какво става дума. Дружествата, които са 100% собственост на Столична община, са 60 и всички те имат определени функции - предимно да предоставят услуги на нас, гражданите. Но тяхното управление през последните 10 години е докарало всички тях до крайни загуби и непрекъснато задлъжняване.

Това заяви кандидатът на "Демократична България" за кмет на София арх. Борислав Игнатов на дискусия под надслов "Няколко начина Общината да печели повече от дружествата си".

Единственото дружество, което е на приход, е "Софийски имоти", но неговата дейност е доста странна и там основните приходи са от продажби на общинска собственост, която е прехвърлена към дружеството, обясни той.

"Топлофикация" - най-големият провал

От останалите дружества в най-тежко състояние е „Топлофикация”. Тя има над 800 млн. дълг, който непрекъснато се увеличава. Последно твърдението на Столична община беше, че тя се е стабилизирала, благодарение на техните мерки. На минус 800 милиона! Това е, разбира се, някаква шега. Не може едно управление, което претендира да е добро, което дори претендира да е дясно, да докара едно дружество до минус 800 млн. дълг! - коментира Борислав Игнатов.

При "Топлофикация" - във фонда - и в управителния съвет, и в контролния съвет, има избрани хора там, които с години показват много лоши резултати. Но те са избрани от гласовете и на ГЕРБ, и на БСП. И продължават да водят това дружество към един краен фалит, заяви кандидатът на "Демократична България" за кмет на София.

"Топлофикация" е много интересна, защото ако много от вас си мислят, че 90-те отдавна са минали, всъщност тя е пример, че нещата са точно както бяха на времето. Тя е превзета като общинско дружество. На 1 юли 2018 г. излезе нов закон, който казва, че всички топлофикационни дружества трябва да са задължени да си продават енергията на българска независима енергийна борса, каза кандидатът за общински съветник от листата на "Демократична България" Виктор Минчев.

По данни на анализатори на пазара, говорим за загуби от порядъка на 25-30 млн. за една зима. При положение, че "Топлофикация" е на минус 800 млн., за мен е кощунство да се допуска такова нещо и тези пари да не отиват за покриване на дълга на топлофикационното дружество. Ние можем да поискаме преразглеждането на тези договори и да направим така, че "Топлофикация" сама да си търгува собствената енергия на българската независима енергийна борса. "Топлофикация" има лиценз, тя е лицензирано дружество, тоест има право сама да търгува на борсата. Но много интересно защо е избрала да делегира правата си върху един независим търговец, коментира Минчев.

Градският транспорт

Реално Столична община не е инвестирала нито един лев от собствени приходи или от приходи от обществения транспорт за автобусите. Всички общински дружества са с изключително голям персонал. Центърът за градска мобилност има 1300 души, от които 60 души са ръководни кадри, каза кандидатът за общински съветник от листата на "Демократична България" Бойко Димитров.

Фъндъкова и цялото управление се хвали, че имаме много нови автобуси, за трамваите все още не могат да се хвалят, защото все още не са ги подменили. Реално Столична община не е инвестирала нито един лев от собствени приходи или от приходите на обществения транспорт за инвестиция в автобусите. Първата голяма партида 126 автобуса се взеха изцяло с европейско финансиране. Другото дружество - Столичният електротранспорт, там като изключим остарялата подвижна техника, чисто финансово те са на малка загуба, но няма фрапиращи нарушения. Метрополитен винаги е даван от общината ни за едно много добре работещо дружество - всъщност се оказва, че е най-непрозрачното дружество. Те публикуват годишния си отчет, но без да има някакви допълнителни бележки, които са абсолютно задължителни за дружества, които имат отчети по международните стандарти, отбеляза Димитров.

Въпреки че и трите фирми получават европейско финансиране, което се отразява като приход в техните баланси, никое от тях не може да постигне печалба и да отдели средства за инвестиции, когато това, което сега получаваме, се амортизира и трябва да бъде подменено, заяви Бойко Димитров.

Най-големият проблем на София е корупцията

София се управлява по един социалистически начин - под името на дясна партия, което е ужасно наистина за всички хора, които вярват в дясното управление, в истинските мерки за добро управление, прозрачно и полезно за нашите съграждани. Ние ще направим точно това: десни мерки за оздравяване на всички общински дружества, пълен одит на всяко едно от тях и конкретни мерки за преструктуриране, обясни кандидатът за кмет.

Често ме питат кой е най-големият проблем на София. Понякога се слагат на кантар задръстване срещу мръсен въздух, срещу детски ясли, срещу нещо друго. Всъщност обаче най-големият проблем на София в момента е корупцията. Корупцията, която е позволена от едно лошо непрозрачно управление - то позволява на шепа тарикати да ползват обществения ресурс в собствена полза. Ние ще прекратим това и ще осветлим всичко, което се случва около общинските дружества. Дигитализацията ще позволи истинско прозрачно управление, с отчетност. Ще въведем истински съвременни правила за избор на ръководство на тези дружества, категоричен е Игнатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

14.10 2019 в 00:00

ДБ са твърдо против корупцията, когато не участват в нея ????

4245

3

rrr11

11.10 2019 в 17:04

От статуквото БСП(БКП1), ГЕРБ(БКП2) и ДБ(БКП3) няма как да има промяна. А тези последните понеже е сигурно, че няма как да спечелят и обещават най-много.

14469

2

случайно прочетох

11.10 2019 в 14:16

Успех, Игнатов!
Предложенията са чудесни!

5300

1

квазимодо

11.10 2019 в 12:13

Абе игнатов ти гьон сурат ли си ? Не видяхме ли всички с каква приятелка си? и искаш да ставаш кмет, стига бе , ти тъп ли си ? Извратеняци за кмет - да бе.