'Демократична България' пренася битката срещу АЕЦ Белене в ЕС

OFFNews 15 юни 2018 в 14:10 2728 1

"Пренасяме битката срещу АЕЦ "Белене" в европейските институции", обяви бившият депутат и член на "Демократична България" Мартин Димитров.

От обединението са на мнение, че именно извън България - в рамките на ЕС, имат съюзници, с които ще успеят да спрат проекта. "Този проект е финансово, сеизмично и екологично опасен за България. От нашите европейски партньори искаме нещо съвсем конкретно. Ние искаме пред ЕП и ЕК всичко по отношение на "Белене" да започне отначало - нова оценка на въздействието върху околната среда, нова социално-икономическа оценка, съобразяване с последните европейски директиви", обясни Димитров.

Според него европейските институции бързо ще разберат, че сеизмичният риск е риск за всеки един европеец. 

"Каквито и договорки и сделки да е направила българската власт с Москва, те не важат за европейските институции. И точно там е мястото тези уговорки и тъмни сделки трябва да бъдат развалени. Ние знаем как да го направим, правили сме ги и сега ще го направи отново", добави Димитров.

Стратегията на "Демократична България" е до края на годината евродепутатът Светослав Малинов да се заеме активно с това да представя пред различните европейски институции проблемите, които от обединението виждат около проекта.

Самият Малинов обяви, че вече е уведомил еврокомисаря по енергетиката Мигел Ариас Канете за всички факти и притеснения около проекта. "Смея да твърдя, че той вече беше доста добре осведомен. Позволих си да го информирам и за някои наши анализи и опасения. Убеден съм, че ЕК ще следи много внимателно всичко около развитието този проект и ще изиска от българското правителство да приложи всички критерии, свързани с безопасността, за да бъдат изпълнени много строгите изисквания на ЕС, които станаха още по-строги след "Фукушима", каза Малинов. Той каза, че според него това е началото на едно много сериозно сътрудничество с еврокомисат Канете по темата с АЕЦ "Белене".

Малинов смята да направи още няколко неща в ЕС по този въпрос. "Първо ще задвижа процедурата за декларация срещу АЕЦ "Белене" с оглед на сеизмичната опасност. Подобна декларация вече имаше направена срещу турската АЕЦ "Аккую". Ще използваме този опит на Европейския парламент", обясни Малинов.

Евродепутатът планира да се срещне и с румънските си колеги, за да поиска и тяхното мнение."А и най-малкото ще разберем как те се чувстват, имайки предвид, че експертизата за опасностите около АЕЦ "Белене" е и на тяхно разположение още от преди 20-25 години", обясни той. Малинов има намерение да разговаря и с румънския еврокомисар Корина Крецу, която е с ресор регионално развитие.

Малинов смята да влезе в трайно сътрудничество по темата АЕЦ "Белене" с групата на зелените в европаралмента. Той има намерение да организира и специална конференция в ЕП, на която да бъдат изнесени всички факти, които намира за притеснителни. "През цялото време ще атакуваме и Европейската комисия с въпроси, свързани с развитието на темата в рамките на България", каза той.

"Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" е грешка на толкова много нива", коментира съпредседателят на партия "Зелените" Владислав Панев, който добави, че изграждането на централата е поредният пирон в ковчега на българската ядрена енергетика. По думите му контролът от страна на частни акционери би бил много по-сериозен от министерства или агенции. "АЕЦ "Белене" ще доведе до силно нарастване на българския държавен дълг, както и до увеличение на сметките за ток на всички граждани", смята Панев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

15.06 2018 в 20:45

А ако Луната падне върху Земята - всички ше Омрем, а мартинчо?
Хубаво, искаш някой да потроши още грешни български пари, за безсмислени експертизи. Само че ти вече не си дупетатка, и за тебе тоя път няма да има. Па и на ес-то вече проблемите му са стоманени, алуминиеви, и с немските коли. А не русофобски:) С некви си, и без това смятай монтирани реактори.
Муха в буркан, ебати! Не бях виждал такова от дете ...

Искаш ли идея? В нашият квартал не е останал ни един обущар. Мога да натисна съседите - ще ти помогнем с каквото можем. Ще си имаш собствен, истински бизнес. Даже смятай, че само от мене ще имаш по няколко каишки, ремъчета, рибарски столчета, седмично. Доволен ше останеш, редим ти!

П.С. Спомни си за "Градът на мечтите", и някой си соломон анжел.
 
X

Да помогнем на украинските деца!