Демократична България с призив: Г-н премиер, не се страхувайте, подкрепете Лаура Кьовеши

OFFNews 28 февруари 2019 в 13:31 4944 2

Извънпарламентарното обединение Демократична България призова премиера Бойко Борисов да подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за Европейски главен прокурор.

ДСБ, Зелените и Да, България очакват от Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията.

"Г-н Борисов следва да обяви пред българската общественост какви са били инструкциите дадени от правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Българските граждани са в правото си да знаят дали действително българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува „против“ Кьовеши както твърдят авторитетни европейски издания и какви са били мотивите за това", заявяват от Демократична България.

Според тях отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши, въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния.

"Личното политическо оцеляване не може да бъде по-важно от интереса на България да застане на страната на онези държави, които искат силен ЕС чрез ефективна защита на върховенството на правото и демокрацията. Само така, ние можем да се противопоставим ефективно на преминаването към ЕС на няколко „скорости“ и да спрем свличането си към периферията", заявяват демократите.

Според обединението, ако Борисов "не смее или не може да обслужи този национален интерес и, вместо това, избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес".

Ето и цялата позиция на обединението:

„Демократична България“ поздравява г-жа Лаура Кьовеши за блестящото ѝ представяне на публичното изслушване на кандидатите за поста Европейски главен прокурор в Европейския парламент. Подкрепата за кандидатурата ѝ от двете парламентарни комисии, които се произнесоха в нейна полза, дойде, за съжаление, без гласа на българските евродепутати от БСП, ДПС и ГЕРБ, използвали различни процедурни хватки, за да не участват в този ключов вот.

Лаура Кьовеши заслужи аплодисменти заради убедителните резултати от своята работа срещу корупцията по високите етажи на властта в Румъния. За разлика от другите двама кандидати, тя можеше да изтъкне, че е постигнала осъдителни присъди за министри, депутати и висши политици и чиновници като е спряла злоупотреби с европейски средства за над три милиарда евро. При това, г-жа Кьовеши е доказала способността си да отстоява върховенството на правото в среда на системна корупция, тежка наследственост от комунистическия тоталитаризъм и силна геополитическа уязвимост. Точно тези аспекти на нейния успех я правят особено подходяща да оглави една от основните институции, призвана да защитава нормите и ценностите на ЕС от новите предизвикателства, пред които се изправя съюзът днес. Симпатиите към Кьовеши се засилиха и заради мръсната кампания, водена срещу нея от корумпираното социалистическо правителство в Букурещ. „Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост“, заяви дори конкурентът ѝ от Германия.

„Демократична България“ призовава министър-председателя Бойко Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията. Г-н Борисов следва да обяви пред българската общественост какви са били инструкциите дадени от правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Българските граждани са в правото си да знаят дали действително българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува „против“ Кьовеши както твърдят авторитетни европейски издания и какви са били мотивите за това.

Отново настояваме г-н Борисов да заяви ясно и публично, че България ще подкрепи кандидатурата на г-жа Лаура Кьовеши на всички по-нататъшни етапи от процедурата по избор на европейски прокурор.

Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши, въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Личното политическо оцеляване не може да бъде по-важно от интереса на България да застане на страната на онези държави, които искат силен ЕС чрез ефективна защита на върховенството на правото и демокрацията. Само така, ние можем да се противопоставим ефективно на преминаването към ЕС на няколко „скорости“ и да спрем свличането си към периферията.

Днес страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск. Ако г-н Борисов не смее или не може да обслужи този национален интерес и, вместо това, избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

01.03 2019 в 21:02

Мда, явно това е било поръчано на Христо Иванов и сега търси съмишленци

12082

1

leomesi

01.03 2019 в 15:14

Да ме прощават тия от Да, България, но не са в позиция да казват на Борисов от кво да се страхува и от кво не. Просто те не са никакъв фактор, че да дават наклон на когото и да било.