'Демократична България' се обяви против ремонта на Су-25 за над 80 млн. лв.

OFFNews 24 август 2018 в 13:27 6521 16

Снимка Боян Георгиев/архив

Опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, бавно, но систематично водят до подронване на суверенитета на държавата.

Това се казва в позиция на дясното обединение "Демократична България" по повод новата обществена поръчка за над 80 млн. лв. за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с хоризонт за тяхната експлоатация още 20 години.

"Това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз, за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лева. След което последва поръчка за нови, около 31 млн. лева за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на настоящия министър на отбраната са похарчени и/или планирани да бъдат похарчени над 200 млн. лева за модернизиране на стара и безперспективна съветска техника", се посочва в позицията.

Според "Демократична България" наливането на публични средства в 40-50 годишна съветска техника, за да може да се използва още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в пълен разрез с декларираната цел за ускорена модернизация и превъоръжаване на Българската армия, оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за рязко намаляване на зависимостта от Русия:

"С тази скъпо „модернизирана“ техника България няма да повиши собствените си бойни способности, нито да постигне интеграция със съюзниците си".

От формацията призовават вместо за 2018 г. да се дават повече от 200 млн. лева за необосновани проекти, тези обществени средства да бъдат насочени към превъоръжаване на армията със съвременни бойни способности, произведени от съюзнически доставчици с наше участие.

Ето пълния текст на позицията на "Демократична България":

Българското правителството продължава да налива огромни средства в обречена за националната ни сигурност кауза. Министърът на отбраната е обявил нова обществена поръчка за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с хоризонт за тяхната експлоатация още 20 години.

Това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз, за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лева. След което последва поръчка за нови, около 31 млн. лева за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на настоящия министър на отбраната са похарчени и/или планирани да бъдат похарчени над 200 млн. лева за модернизиране на стара и безперспективна съветска техника.

Наливането на публични средства в 40-50 годишна съветска техника, за да може да се използва още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в пълен разрез с декларираната цел за ускорена модернизация и превъоръжаване на Българската армия, оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за рязко намаляване на зависимостта от Русия. С тази скъпо „модернизирана“ техника България няма да повиши собствените си бойни способности, нито да постигне интеграция със съюзниците си.

Вместо за 2018 г. да се дават повече от 200 млн. лева за необосновани проекти, тези обществени средства следва да бъдат насочени към превъоръжаване на армията със съвременни бойни способности, произведени от съюзнически доставчици с наше участие.

Освен пряката загуба на ценен финансов ресурс, така се задава грешна посока на развитието на въоръжените ни сили през следващите десетилетия, което ще струва още повече средства, ако изобщо може да бъде компенсирано. Със сигурност ще доведе до демотивирането на българските военнослужещи, пред които ще стои нерадостната перспектива да работят още дълги години с морално остаряла техника. Ще бъде нарушеното доверието на съюзниците ни. Единственият печеливш, разбира се, е предварително избраният победител – руската фирма производител на оборудването.

Поръчката е с нарочно подбран размер – 1,6% под прага, който изисква одобрение от Министерския съвет, и се прави с т. нар. „рамков договор“, с възможност да бъдат похарчени още 50 милиона лева. Правителството и премиерът обаче следва да знаят, че независимо от опитите тази обществена поръчка да бъде прокарана тихомълком и отговорността за нея да бъде прехвърлена на ресорния министър, за разходи в подобни размери и с такава важност, отговорност следва да се носи на най-високо политическо ниво.

Модерната армия е основен стълб на държавността в една нация. Опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, бавно, но систематично водят до подронване на суверенитета на държавата. Управлението на публичните средства за превъоръжаване трябва да бъде ключов приоритет и да подлежи на особено наблюдение от всички компетентни органи, като умишленото погазване на заложените цели следва да води до оставки на отговорните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

16

Tabadatko

31.08 2018 в 08:21

Забелязвате ли, как като им свършат аргументите, почват да си измислят. Сега някой да го лапал, друг да го смучел. Типичните мачовски глупотевини. Още малко и на дуел ще те предизвикат. Аматьори

23293

15

Стефан

30.08 2018 в 23:25

А със свои думи можеш ли? Или устата ти, както обикновенно е пълна?
Аз например - мога да разкажа за въздушната поддръжка. И други хора знам - също могат. Ти що не можеш?
Айде тогава вдишай бързо, и пак го лапай.

7568

14

Tabadatko

30.08 2018 в 23:17

Разните му там рабирачи, да вземат да си траят, да не се изложат.

https://www.youtube.com/watch?v=HbmBaK6Ngzc

23293

13

Стефан

30.08 2018 в 22:47

Кажи на кашиците, че щурмовиките са безполезни.
Те ще ти докажат, че аналният ти презерватив е безполезен - не пази от вкарване до гърлото.
Маце, освен с уста под масата в офицерската столова, ти ква си служила?

7568

12

Tabadatko

30.08 2018 в 22:09

Су са безполезни летящи щайги. Всеки човек, който разбира поне малко от авияция го знае. Морално и технически остарели. Пишман специалистите ще ви лъжат, че трябва да си ги пазим. Пазете си и бързоварите. :)

23293

11

Стефан

30.08 2018 в 21:26

Също посерко. Не знае какво може тъкмо този самолет, и че реално няма с какво да се смени.
За разлика от ония дрисльовци от какъв беше клуб, които бяха офицери от ВВС, и членове на БКП, естествено.
И айде - Тагарев беше поне майор, и значи - убеден комуняга. А онова другото, не помня фамилийката - старши лейтенант, и просто салонен пудел. Но също компартиен, правилен. Там други не пускаха. Никога не съм чувал офицер от ВВС на НРБ, преди 1990, да не е член на БКП. Тия двамцата бяха шапкари във ВВС на НРБ, преди 1990-та. Не офицери - просто шапкари. Партийна слуз.
После смениха партията на текущата на власт.
Досущ като табадатко:)

7568

10

Tabadatko

30.08 2018 в 20:52

Илиян Василев си го е казал.

http://bulgariaanalytica.org/2018/08/25/restavracia/

23293

9

Стефан

30.08 2018 в 20:33

https://youtu.be/qKyfLIy18Tw

Подробности - примерно там. От тия нямам близки, и не сме работили заедно, съжалявам за пропуските в опита си.
За разлика от бившите министерчета, които не съжаляват за измяната на Отечеството си.

23293

8

Стефан

30.08 2018 в 17:48

Су-25 не е изтребител, а щурмовик. След като американците бракуваха Т-10, там изобщо няма такъв клас самолети. Така че, за никакви пари не може да се купи нищо подобно.
Никой съществуващ многофункционален самолет, не може нищо и близко.
Тъй че, въпросната компания може да си купи по един надуваем найлунов розов детски пояс от сергиите на плажа на Слънчака, и с подходящи за новият си фасон пуешки стъпки, да побегне към табелата "Атлантика. Удави се тук!"

7568

7

Tabadatko

30.08 2018 в 17:24

Троловете. Пропусналите сте 10-те плюса за Лайнарион. :)