Демократична България внесе законопроект, който да свали цените на горивата

OFFNews 16 ноември 2018 в 13:43 4008 4

Лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, който ще позволи намаляване на цените на горивата. 

В мотивите към законопроекта се казва: 

Предлаганият законопроект предвижда отмяна на т.нар. „Закон за горивата“ /добил гражданственост и като „Картелния закон за горивата“/ и отстранява някои сериозни недостатъци на приетите без сериозно обществено обсъждане промени в ЗДДС през лятото на 2016г. /ДВ бр. 60 от 2016 г./. С предлаганите промени се цели отмяна на лобистките законодателни промени, приети без задълбочено обществено обсъждане и в нарушение на парламентарните практики за приемане на секторен закон, в случая, който е в интерес на някои от най-големите участници на пазара на горива. Предлаганият законопроект търси и стимулиране на малките търговци на горива, с цел насърчаване на конкуренцията в бранша и постигане на по-ниски и пазарни цени. Предвижда се отмяна на въведено през 2016г. изискване за лица, които търгуват с течни горива и които не са лицензирани складодържатели по смисъла на ЗАДС, да предоставят свръхобезпечение за една година напред в размера на евентуално дължимия сбор от ДДС. Последното противоречи на принципа на данъчния неутралитет и на общностното право /в частта, в която се прилага по-облекчен режим при внос, спрямо ВОП/ и се явява квази двойно данъчно облагане на тези лица, тъй като всеки месец, наред с блокираните им оборотни средства за обезпечението, те ще внасят и дължимия ДДС за същия данъчен период. За последното вече е в ход и наказателна процедура срещу България от ЕК.

Допълнително, по този начин от пазара на течни горива насила се изваждат редица по-малки търговци /тъй като само най-големите участници на пазара разполагат с данъчни складове-вж. секторния анализ на КЗК за пазара на горива от м.02.2016 г. и структурата на свръхконцентрацията на собственост при данъчните складове за горива за 2015г., оповестена след съдебен процес срещу МФ и решение на Върховния административен съд./
Предлаганите промени в ЗДДС и отмяната на ЗАРИДНПНП запазват гаранциите за фиска срещу недобросъвестни и измамни практики, като обезпеченията обаче ще се предоставят на принципа на съразмерност и при съблюдаване на принципа на данъчния неутралитет. Така те вече ще съобразяват размера на предоставяното обезпечение с действително извършените доставки, като срокът за предоставяне на обезпечение е за месец напред, а не за цяла година.

2. По нататък, през Преходни и заключителни разпоредби се предвиждат изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове с цел облекчаване на регулационните режими и изискванията при издаване на лиценз за управление на данъчен склад. Настоящият ред, който изисква предварително влагане на значителен финансов ресурс за изграждане на данъчен склад, без гаранция, че впоследствие ще се получи лиценз в установения срок, се заменя с по-облекчена процедура за издаване на лиценз, като режима за отложено плащане на дължимия акциз ще може да се прилага едва след осигуряването на данъчен склад, изграден в съответствие с изискванията на закона.
Законопроектът способства за подобряване на конкурентната среда и за противодействие на корупционните практики при търговия с акцизни стоки чрез прозрачност и допълнителна отчетност пред КЗК и митническите органи. 

Законопроектът не следва да има негативни финансови последици върху държавния бюджет, дори напротив - предлаганите мерки, свързани с изсветляване на някои икономически дейности, може да се очаква да доведат до по-висока събираемост на ДДС и акциз.

Законопроектът се очаква да има траен положителен ефект върху крайните цени на пазара на горива, които да се формират много по-прозрачно, при силна конкуренция от много участници на пазара, което неминуемо води до намаляване на търговските надценки на големите участници на пазара, а оттам – до по-ниски цени за крайните потребители и бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

19.11 2018 в 20:59

Това няма да стане изобщо. Просто си правят политически ПР.

6109

3

Azarael

17.11 2018 в 12:19

До Hissarion:
Не се подигравай с тези хора "дупе тричаво",
тъй като Христо Иванов бе един от малкото политици
през последните 10 години от герберасткото ни управление,
който достойно /без да бъде гонен/ си подаде оставката
като Министър на правосъдието !
Докато вашата любимка Ц.Ц. /бивша партийна секретарка
в завод за производство на лагери и завършила право в Рабфак/ въпреки пълната си некомпетентност и простотия,
се държи за министерския си стол . . .като удавник за
сламка !

10571

1

Hissarion

16.11 2018 в 17:29

Е най-накрая да видим всички гласоподаватели на Дай България в една снимка. Много критици се шегуват, че се събират в един файтон, което явно не е вярно защото единайсет човека няма как да се съберат в един файтон.