Ден 35: Мълчане със завързани очи пред посолството на Германия (видео)

OFFNews 12 август 2020 в 19:54 8304 3

Снимка BGNES

Десетки се събраха на протест под надслов "Масово затваряне на очи" пред посолството на Германия в София. Недоволството е насочено срещу подкрепата на Германия към управлението на премиера Бойко Борисов. Протестиращите поискаха посолството да излезе с позиция за протестите, които продължават повече от месец.

Участниците в демонстрацията носят лозунги и развяват българския, и европейския флаг. Тъпани, барабани и свирки огласят шествието.

В своя призив те казват още: "Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенство на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните "партньори" от ГЕРБ". Организаторите призовават германските политически лидери да поставят въпроса за корупцията в България и да вземат отношение както към настоящите протести, така и към такива публични фигури като Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Недоволството беше конкретно насочено срещу председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, който в началото на протестите обяви пълна подкрепа за правителството на Борисов в борбата му с корупцията.

По-рано през деня, във Фейсбук, временно управляващият посолството на Германия Йорк Шуграф обяви, че за дипломатите е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест, както и , че "решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България".

Протестиращите пред посолството скандираха “Оставка".

19:30 Междувременно пред президентството и Министерски съвет се събират хора за традиционния протест искащ оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Певецът Тодор Трайчев се качи на трибуната и отправи призив към хората на изкуството и културата, като писатели, художници, артисти и музиканти, да се присъединят към протеста.

20:30 Един от организаторите на протеста - адвокат Николай Хаджигенов стъпи върху тениска с лицето на Бойко Борисов. “Идеята за утре е следната: взимате домати, минавайки към работа, хвърляйте домати и яйца, после си отивате на работа и довечера пак се върнете тук. Те разчитат да идем на море. За първи път всички сме заедно в името на една обща цел-да премахнем корупцията,“ каза Хаджигенов за утре сутрин. Тогава парламентът се събира на извънредно заседание, на което трябва да възложи на премиера да бъде изготвена актуализация на бюджета.

“ Вървят залагания, точно в кой затвор ще попаднат Борисов и Гешев, това не е заплаха, а обещание”, зарече се Хаджигенов.

“Уволнили сме това правителство преди 35 дни. Те ни управляват на инат”, каза музикант.

20:50 Архимандрит Дионисий заяви, че Бойко Борисов да си върне ордена “Свети Йоан Рилски” първа степен, който му е даден от Българската православна църква.

21:10 “След като в протеста се включиха учени, Сачева ги обяви за псевдо мислители. За тази нещастница те са бивши величия, пехливани...Пожелайте оставка за тази жена! Ако до утре няма оставка, ще продължим да влошаваме нещата”, каза професор Велислав Минеков.

21:20 Протестът се отправи към Орлов мост, който е блокиран.

“Пенсионерите били наплашени. Казали им, че ако подкрепят протеста, нямало да си получат надбавките към пенсиите. Жалки са тези хора, които ни карат да сме благодарни, че харчат нашите пари”, каза и третият от “Отровното трио” Арман Бабикян.

-----------------------------------------------

Абонирайте се за канала на OFFNews в Youtube, за да научавате първи за най-актуалните ни видеоклипове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

12.08 2020 в 20:57

Дреме и на танте...

3000

1

Bobi Krastev

12.08 2020 в 20:18

Като че ли вашите служби не са писали нищо по случая или Вие господа дипломати сте ги чели като дявола евангелието. Ако службите Ви не са писали нищо досега да ги бяхте уволнили.