Десетки хиляди на площада, повече дори от вчера. Групичка счупи стъкла на входа на Партийния дом (видео и снимки)

Екип на OFFNews 14 юли 2020 в 18:24 19577 13

Десетки хиляди се събраха на площада пред трите сгради на властта, съобщи репортер на OFFNews към 20:30. Хората са повече от вчера. Това е шести ден на протести срещу правителството. Другото искане на протеста е оставка на главния прокурор Иван Гешев. Поводът за първия протест бяха арестите и претърсванията в президентската институция от прокуратурата.

Гражданското недоволство прерасна в протести срещу правителството. Протестите се организират от "Отровното трио" - Проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Днес на протеста има хора от всякакви възрасти и политически виждания.

Засилено е полицейското присъствие в района. В първите редици са полицаите с жилетки „Антиконфликт“.

"Протестираме за светлото бъдеще на децата ни", каза една майка. 

Протестът е обявен като надпартиен, но в тълпата могат да бъдат забелязани и политици като Мая Манолова.

Може да сме глупави или тулупи, но ни омръзна, започна речта си Арман Бабикян. "Всеки има право да бъде, каквото поиска, но важното е да спазва закона да е образован. Някои хора не държат на това. Всеки един от нас поотделно е по-умен от цялото правителство на Бойко Борисов. Пак ще кажат, че сме се събрали малко, нали видяхте колко хиляди бяхме снощи. Нашите три искания трябва да ги знаете - искаме Велико народно събрание не заради Гешев, а защото никой главен прокурор не може да е над всички. С електронно дистанционно гласуване ще влязат поне още един милион гласа. Но ги е страх от тези гласове, защото не се возят в автобуси и не взимат петдесет лева", каза още той. 

Към 19 ч. протестиращите от площада пред президентството се преместиха пред Партийния дом, където имаше друга голяма група. В небето бяха пуснати черни балони с лицето на Бойко Борисов.

Идват все повече хора. Площадът пред Министерски съвет започва да се запълва. Протестиращите вече са хиляди.

Към 19:15 протестът се организира в шествие и потегли към сградата на Народното събрание. “Борисов, позор, оставка и затвор”, скандират те.  

19:30 Искаме да знаете, че цялата световна преса пише за вас, взе думата проф. Минеков. “Колкото и да се опитват да купят свободните медии в България, не могат да купят онези другите. Не стигнаха парите. Снощи чухте подкрепата на американското, днес ще чуете подкрепа и от френското посолство. Тези хора събориха Бастилията за свобода, равенство и братство, ето нашата Бастилия”, каза Минеков и посочи Народното събрание.

“Някой да е намерил парите на Божков? Много ни трябват. На Божков хората да вдигнат ръка! Нека да разделим хората на Божков от тези на Василев. На едни Божков дава 60 млн. лв., а на нас - само 15 хиляди”, каза адвокат Хаджигенов. “Демокрацията и правовата държава не търпят прокурорска диктатура. Отивам да търся парите на Божков. Не си тръгвайте, може да ги намерим всички заедно”, продължи с ирония адвокатът.

След него Бабикян продължи в същия дух: “Обичам да чета медиите на онова корпурелентно създание. Пред Вас са застанали идиоти с лоша биография. 
От снощи последното преброяване към 21 ч. показва, че протестиращите са към 48 хил., а гледанията - 1 200 000 на живо. Бедна ви е фантазията как изглеждаше това от въздуха. Дрона на президента, дето хвърля пари, го използваме за друго. Явно, че страшен страх ги тресе за пустите парици, които няма да могат да откраднат. Един ден ще има ново Народно събрание без простаци, които ще ги набутаме, където им е мястото - зад решетките.”

19:50 ч. Протестът вече е на кръстовището на "Раковски" и "Дондуков". 

20:20 Първите протестиращи в шествието достигнаха до сградата на Народното събрание, последните още са на Дондуков 1. По това може да се съди за размера на протеста.

Протестът тръгна обратно към Министерски съвет.

20:30 В момента шествието, връщащо се от Народното събрание се слива с хората, които са се събрали на площада. Протестиращите са много повече от 10 000, според репортерите ни.

20:50 Има раздвижване сред полицаите за борба с масовите безредици, охраняващи сградата на правителството. Слязоха в подлеза пред Министерски съвет.

21:00 В един момент протестиращите бяха изпълнили плътно пространството от "Мария Луиза" до хотел България и целия паркинг на мавзолея.
Сега вече мнозина си тръгват, но пак са адски много, предаде репортер на OFFNews.

21:08 Напрежението ескалира. Бяха хвърлени няколко димки пред полиците, охраняващи Министерски съвет. Площадът е в мъгла. Хората скандират: Оставка. Димките са на цвят бели, зелени и червени. Репортерите ни очакват провокации. Районът около "задимяването" е пълен със "здрави" момчета.

21:25 Пред сградата на президентството се изви хоро. Хората започват да се разотиват. Пред Партийния дом звучат патриотични песни.

22:00 На площада все още има много хора. Според репортерите ни те са хиляди. Често се хвърлят димки.

22:20 Човек се качи на сградата на Народното събрание, бивш Партиен дом и опъна огромен транспарант с надпис: "Продава се".

"Точно когато момчето слизаше и всички много му се радваха, единият край на плаката падна. Полицай грубо го дръпна, падна целия транспарант и тогава се почна". Това разказаха репортерите ни. Полицаите, пазещи входа на партийния дом са били двама-трима, а събралите се да гледат транспаранта - стотици. Действията им са отключили гняв и полицаите са пометени. "Народът се втурна, полетяха димки, предмети, стотици хора... Велислав Минеков, който е един от организаторите на протеста, се опитваше да ги спира, но беше смачкан на стълбите. Все още хората са хиляди. Чуват се сирени", казват още репортерите ни.

Сцената приключи бързо.

23:15-23:30

С бурни скандирания "Вие сте платени" демонстранти почти осуетяват пряко включване на новините на Нова телевизия. В един момент тълпата имитира звуците на "мисирки" - по определението, което наскоро премиерът даде на журналистите.

23:40

Започва оглед на щетите. Полицията вика три поемни лица. Очаква се брифинг на полицията.

Можете да гледате излъчванията ни на живо и на фейсбук страницата ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

13

SaraAsar

15.07 2020 в 14:14

Когато утре се препълнят болниците, кой ще отговаря? Ристю, президента, щатската посланичка за подстрекателство към това безобразие ли? Борещите се за законност плюят на разпоредбите за забрана на събиране на повече от 30 човека, събират се с хиляди и се дерат с пълно гърло! Или Бойко Борисов за бездействие? Нали твой министър е издал тази заповед, нищо, че е подобие на такъв, цялата мощ на държавата е в ръцете ти, защо не предприемаш нищо да се спазва? Колко глобихте от ревящите, защо не ги глобявате, а глобявахте разхождащите се в парка? Защо гледаш безучастно цялото това безобразие? А протестърчетата, дето се дерат, те са най-виновните от всички! Утре, като мама или тате се разболеят, кой ще ги лекува, а? И тогава срещу кого ще се дрете? Тук невинни НЯМА! Абсурд! Срам! Позор!

3064

12

Александър Петров

15.07 2020 в 13:46

Добре е да се знае, че първият, който поставя надпис "Продава се" върху сградата на Народното събрание е поетът Иван Пейчев първите години след 9 септември 1944. Снощната акция на негови последователи е може би първи знак за включване на литературни и културни дейци в протестите 2020.

77927

11

El Commandante

15.07 2020 в 13:09

Тоя Младенката Николофф е голем сладур, пу пу да не му е уроки, мамин убавец.

3005

10

Bahmu

15.07 2020 в 09:32

Баце на хартия сме Уаканда е, кво обясняш, проценти, увеличения - само в твойта платена глава, 20 лева днеска ще вземеш ли за тия пумий? Идиот, довечера като те срещнем на центъра гледай да си мълчиш ...

5784

9

Бабатунде

14.07 2020 в 23:48

Искаш аргументи ?
Източван не еврофондове, гардове на ненужни депутати (Пеевски и Доган), подкупи от Божков, незаконни строежи навсякъде, куп министри с престпни сделки още ли искаш платено курво ?

-1695

8

Mladen Nikoloff

14.07 2020 в 23:46

Няма аргументи естествено, само минуси. Дано Бойко не прояви мека китка отново и да предаде 1 милион човека заради 10-тина хиляди туристи по центъра. И дано полицията да почне да шамари повече.

-1695

7

Mladen Nikoloff

14.07 2020 в 22:46

12% увеличение на заплатите за 2019 година. Най-ниска безработица след 1989 - само 4.1%. Приети в чакалнята на Еврозоната. България върви напред, бавно, но уверено. Гадната бездарна измет отишла да протестира "за светлото бъдеще на децата си" хаха Кой ще го доведе това светло бъдеще бе? От 30 години разправяте, че в България политици и бизнесмени не влизали в затвора. Сега тръгнаха да ги гонят. И вие протестирате срещу хората които ги гонят бе ..светът да се обърне, по отвратителна сган няма да се намери. Прости Прости и заблудени..

5784

6

Бабатунде

14.07 2020 в 22:16

Емануела, Баце източи ли ти се вече, мишко страхлива ?

13874

5

emanuilis

14.07 2020 в 22:02

Протестът забеляза ли #МаяМа?

23293

4

Стефан

14.07 2020 в 22:00

Не. Ако поне веднъж си се бил на улицата, даже като дете, трябва да знаеш, че това значи "не ми посягай, и аз няма да те пребия, макар и да мога". Силният отстъпва на слабия.
Това е демонстрация едновременно на сила, и на доброжелателност. "Знам че си сърдит, ма дай да не правим глупости, давай да се напсуваме и да се разотиваме".
Разумно нещо, ма в това министерство явно нямат и прессужба, да обясни какво значи.
Между другото - например циганите отдавна го знаят. Тия дни имаше разправия на улицата. Вятъра ми духна елечето, циганите видяха края на кобура, никой не ги заплашваше с нищо такова. Главният изведнъж рече "Що не каза че имате бе, сами се омитаме", и се ометоха бегом.