Денят Х за ДПС Кърджали – петък, 13-и: 56 кандидати за кметове на 7 общини на крака при Доган

OFFNews 14 септември 2019 в 01:00 6483 0

Снимка offnews.bg

В петък, 13 септември, с начален час 12 ч. в Сарая в столичния квартал „Бояна“ бяха насрочени „изпитите“ за мераклиите от ДПС да оглавят 7-те общини на Кърджалийска област.

Процедурата за номинациите предвижда първо събрания в местните структури, а последната дума има главният „изпитващ“ д-р Ахмед Доган.

Общият брой на кандидатите за градоначалници, подпрели Догановата обител, бе 56 души – в това число настоящите кметове, плюс богат набор от биткаджии за власт.

Най-много са те от община Момчилград – цели 18. Следват 12 души от Ардино, 8 от Кърджали. Първи през ситото на Доган минаха и получиха одобрението му сегашните кметове на Кирково Шинаси Сюлейман, на Крумовград Себихан Мехмед и на Черноочене Айдън Осман.

Крумовградската кметица е без вътрешно-партийни опоненти, тя е единствената кандидатура на партията и ще се състезава за 5-ия си мандат. Айдън Осман е сред рекордьорите по броя на управленските мандати и винаги е изстрелван с над 80% подкрепа, сега ще поиска и 6-и сезон във властта.

Изненадващо ардинският кмет Ресми Мурад не получи благословията на Доган да се бори за поредния си 4-и мандат. Пред Offnews по телефона той разказа, че всеки от кандидатите представя концепция за развитието на съответната община. Но Доган изведнъж решил, че Ардино има нужда от промяна и посочил областния лидер на ДПС Изет Шабан.

Сегашният кмет на Момчилград Сунай Хасан бе отстрелян от Доган само след своите 4 години в кметския кабинет. Той е изместен от шефката на местното Бюро по труда и бивша учителка Илкнур Кязим.

Бившият евродепутат от групата на АЛДЕ Неджми Али ще се състезава за кметския пост в община Джебел. Вероятно там надпреварата ще бъде драматична – все-още кметът Бахри Юмер беше първият, който последва изгонения от лидерския връх в ДПС Лютви Местан и впоследствие основаха партия ДОСТ. Все още не е известно дали Юмер ще напира за пореден 7-и мандат.

В 24:30 ч. през нощта срещу събота стана ясен изходът от изпита и за Кърджали. Хасан Азис, който е и заместник на Мустафа Карадайъ, и с 4 мандата зад гърба си като кмет на единствения областен град, „бастион“ на ДПС, е получил голямото „да“ от почетния лидер Ахмед Доган. Азис ще се състезава с кандидата на ГЕРБ Никола Чанев, който в момента е областен управител.

Така след дългия ден „Х“ 7 от ДПС получиха писта за маратона към кметските кабинети в общините на област Кърджали, останалите си тръгнаха покрусени.

Кой ще подкрепи претендентите, които ще обещават светло бъдеще? Според съвсем малка извадка от последните данни на НСИ картината на благоденствието в региона изглежда така:

*40 729 жители изпитват затруднения всеки месец при заплащането навреме на разходите за ток, вода, отопление, наеми за жилище.

*56 891 души не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома.

*под прага на линията на бедност са 16.9% от населението на региона.

*54 992 жители на региона не могат да си позволят всеки втори ден да поставят на трапезата си месо, пиле или риба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови