Деница Сачева при митрополитите, ще правят работни групи за закона за социални услуги

OFFNews 13 декември 2019 в 19:29 2189 0

Съвместни работни групи за обсъждане на закона за социални услуги ще бъдат създадени с участието на Светия синод на БПЦ, ако той бъде отложен след началото на 2020 г.

За това са споразумяха митрополити и социалния министър Деница Сачева, която бе на среща в сградата на Св. синод. И двете страни са обединиха около това, че желанието е да се подпомогнат децата в нужда, но и да бъде защитено българското семейство, съобщиха от Св. синод. 

Сачева обясни на владиците  какво е наложило появата на този закон, като обърна внимание на различните социални услуги, които държавата извършва по отношение на социално слабите деца, възрастни хора, хора с увреждания и др. Тя сподели, че в момента държавата финансира с около 250 милиона лева 1356 учреждения, като поясни, че министерството не финансира неправителствени организации. По думите й новият закон няма за цел да регламентира незаконни и необосновани намеси в семействата, провеждане на антисемейни политики или отнемане на деца от техните родители. По думите ѝ е необходимо да се изготви регламент и карта на пазара на социалните услуги, за да бъде повишено качеството им. Има нужда и от повишаване на квалификацията и допълнително мотивиране на социалните работници, добави тя, цитирана от МТСП.

От своя страна Ловчанският митрополит Гавриил изрази своето и на своите събратя мнение, че подкрепят предвижданото отлагане на закона с шест месеца, за да могат да бъдат чути и приложени забележките на всички заинтересовани страни. Той изрази своите надежди в закона да бъдат приети и някои предложения на Св. Синод, като допълни, че основното желание на архиереите от Св. Синод е така да бъде създаден законът, че той да бъде максимално полезен и добър за българските деца и българското семейство. 

Според юристите на Св. Синод законът се нуждае от сериозно обсъждане, а не толкова от политизиране. Те посочиха примери за сериозни проблеми и възможност за злоупотреба, като споделиха и свои наблюдения, че в така написания закон има конфликт на интереси. Юристите изразиха желанието си в закона да бъдат включени добри практики от доста европейски страни, които на преден план изтъкват семейството, като основна единица на обществото, съобщиха от Св. синод. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови