Деница Сачева при митрополитите, ще правят работни групи за закона за социални услуги

OFFNews
13 декември 2019 в 19:29 | 1298 |0

Съвместни работни групи за обсъждане на закона за социални услуги ще бъдат създадени с участието на Светия синод на БПЦ, ако той бъде отложен след началото на 2020 г.

За това са споразумяха митрополити и социалния министър Деница Сачева, която бе на среща в сградата на Св. синод. И двете страни са обединиха около това, че желанието е да се подпомогнат децата в нужда, но и да бъде защитено българското семейство, съобщиха от Св. синод. 

Сачева обясни на владиците  какво е наложило появата на този закон, като обърна внимание на различните социални услуги, които държавата извършва по отношение на социално слабите деца, възрастни хора, хора с увреждания и др. Тя сподели, че в момента държавата финансира с около 250 милиона лева 1356 учреждения, като поясни, че министерството не финансира неправителствени организации. По думите й новият закон няма за цел да регламентира незаконни и необосновани намеси в семействата, провеждане на антисемейни политики или отнемане на деца от техните родители. По думите ѝ е необходимо да се изготви регламент и карта на пазара на социалните услуги, за да бъде повишено качеството им. Има нужда и от повишаване на квалификацията и допълнително мотивиране на социалните работници, добави тя, цитирана от МТСП.

От своя страна Ловчанският митрополит Гавриил изрази своето и на своите събратя мнение, че подкрепят предвижданото отлагане на закона с шест месеца, за да могат да бъдат чути и приложени забележките на всички заинтересовани страни. Той изрази своите надежди в закона да бъдат приети и някои предложения на Св. Синод, като допълни, че основното желание на архиереите от Св. Синод е така да бъде създаден законът, че той да бъде максимално полезен и добър за българските деца и българското семейство. 

Според юристите на Св. Синод законът се нуждае от сериозно обсъждане, а не толкова от политизиране. Те посочиха примери за сериозни проблеми и възможност за злоупотреба, като споделиха и свои наблюдения, че в така написания закон има конфликт на интереси. Юристите изразиха желанието си в закона да бъдат включени добри практики от доста европейски страни, които на преден план изтъкват семейството, като основна единица на обществото, съобщиха от Св. синод. 

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !