Деница Златева в Бургас: Борбата с корупцията трябва да бъде национален приоритет

OFFNews 05 май 2019 в 15:29 1753 0

„Основният въпрос, който повдигат гражданите по време на срещите, е кога най-накрая ще има наказани за корупцията – и с европейските, и с националните средства. Има огромен гняв и недоволство сред хората. Борбата с корупцията трябва да бъде национален приоритет“. Това заяви кандидатът за евродепутат на „БСП за България“ Деница Златева в Бургас. Днес тя откри предизборния информационен офис на левицата в морския град.

Деница Златева коментира последните скандали с еврофондовете. Тя посочи, че първо трябва да има много стриктно прилагане на европейските регламенти за използване на европейските средства, много ясни критерии, на които трябва да отговарят проектите. „Не на последно място - много е важно контролните органи да си влязат във функциите, защото в момента искат да обвържат фондовете с върховенството на закона в страните членки на ЕС и ако ние продължаваме да сме пример за корупционни практики по използването на европейските средства, да не се окаже, че един ден ЕК ще реши, за определен период от време, да спре европейското финансиране“, каза Златева. По нейните думи, най-важното е да променим възприятието и приемането на тези европейски средства като извор на корупция, защото има много добри примери за използване и за реализиране на европейски проекти, но има и такива, където ясно си личи, че просто сме инвестирали едни 5 млн. за някаква спортна сграда, а болниците също имат нужда от ремонт. Много важно, според нея, е държавните институции и контролните органи да си свършат работата и най-накрая да има наказани.

„Надявам се, че и разследващите органи са узрели, че трябва да има конкретни резултати, а не само да си разменяме кореспонденция с тях. От много години се говори за корупция на всички нива. Знаете, че ние имахме различно виждане за ролята и мястото на КПКОНПИ в целия този процес, искахме по друг начин да бъде структурирана Комисията. Надявам се, че и там ще проверят всички сигнали по отношение на ръководството на този орган и ако е необходимо, да се предприемат кадрови мерки, но не само, за да уредим следващия на тази позиция, а да имаме ефективна Комисия, независимо кой я управлява“, заяви кандидатът за евродепутат.

Деница Златева подчерта, че е изключително важно да има съгласие и сътрудничество по чувствителните теми, важни за българина. По думите й, трябва да имаме много силна обществена дискусия, не да се крием зад позиции на правителството, които никой не знае какви са, да активираме целия бранш, който може да бъде засегнат от едно решение, да имаме сътрудничество с европейските депутати, както и да имаме тясно сътрудничество и с българския парламент, защото той също има своята роля.

„Имаме подготвена силна листа и смятам, че когато си част от една силна политическа група, като Партията на европейските социалисти в Европейския парламент, гласът на българските евродепутати ще се чува и ще отстояваме интересите си“, заключи Златева.

След откриването на информационния офис, кандидатът за евродепутат положи цветя на паметника на Ана Маймункова- видна активистка на жените-социалистки. Деница Златева разговаря и с хората в Морската градина на Бургас. Тя посети също така и пролетното изложение в Експозиционен център „Флора“. Златева бе придружавана от народните представители Петър Кънев и Николай Тишев, общинския председател на БСП - Бургас Живко Господинов, областния лидер Стойко Танков и председателя на МО в БСП - Бургас Васил Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови