Депутати искат облекчено преливане на кадри между МВР, НСО и ДАНС

OFFNews 08 май 2018 в 11:37 9993 1

Депутати искат облекчено преливане на кадри между МВР, НСО и ДАНС

Облекчен режим на преливане на кадри в сектора за сигурност са поискали депутати от групата на Обединените патриоти в парламента.

С промени в Закона за МВР се предлага съществуващият към момента едномесечен срок, в който служители на МВР, НСО и ДАНС не дължат възстановяване на разходите за издръжка и обучение, да се увеличи на три месеца. Това важи за случаите, при които въпросните служители в рамките на установения срок започнат работа в друга служба от сектора за сигурност. Тогава направените разходи за обучение и издръжка ще бъдат покрити от ведомството, в което съответният служител е започнал работа.

Курсантите, завършили обучение в Академията на МВР, имат задължение да сключат договор за служба в структурите на министерството за определен период от време. Законът допуска ако по собствено желание откажат да служат в МВР, да не заплащат разходите по обучението им, но само ако започнат работа в друго силово ведомство.

Основната цел на законопроекта е да се уеднакви регламентацията за назначаване от една в друга служба за сигурност или служба за опазване на обществения ред, тогава когато служителят е бил обучен например в Академията на МВР, сключил е договор за служба за определен срок, след което преминава на друга служба при спазване на определени изисквания от действащото законодателство, е записано в мотивите на вносителите. 

Според депутатите действащите към момента текстове ограничават мобилността в държавната служба и по-специално в службите за сигурност, тъй като "... обучението в Академията на МВР не следва да се явява препятствие за кариерното развитие на държавния служител в подобни структури".

С промените в закона с подобни текстове се правят и промени в законите за ДАНС и НСО. 

Това на практика улеснява преминаването на кадри от едно ведомство в друго. Промените няма да засегнат проблема с недостига на служители в службите за сигурност, тъй като касаят предимно ръководни постове. 

От МВР вече са внесли становище по промените, с което не възразяват за приемането им. Очаква се подобни становища да бъдат изпратени от ДАНС и НСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!