Депутатите - без БСП, отхвърлиха ветото на президента за отчуждаването на имоти

OFFNews 29 май 2019 в 10:59 2345 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС отхвърлиха ветото на президента върху промени в Закона за държавната собственост. 

Със 143 гласа - единодушно, Народното събрание потвърди поправките в отсъствието на депутатите от БСП. Очакваше се те да се върнат днес в пленарна зала, след като пленумът вчера взе решение за прекратяване на червения бойкот на пленарната зала. 

Промените в закона за държавната собственост бяха приети на 15 май. Основната цел бе да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. Според новите текстове съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в
седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси.

Предварителното изпълнение на акта се допуска при наличието на влязъл в сила подробен устройствен план и когато имотът е отреден за национален обект или обект с национално значение, предвиждат измененията. С проекта е предвидено да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите, става ясно от мотивите на вносителя - Министерски съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови