Депутатите избират омбудсман в първото си редовно заседание след извънредното положение

Спорните промени в Закона за ДДС ще се обсъждат и гласуват в пленарна зала в петък

OFFNews 21 май 2020 в 07:45 2944 0

Снимка БГНЕС

Диана Ковачева

Редовните пленарни заседания на Народното събрание се подновяват днес.

Първа точка в програмата за деня е изборът на омбудсман с единствената кандидатура за нов 5-годишен мандат на настоящия - Диана Ковачева. Тя ще бъде избрана, ако получи подкрепата на повече от половината от присъстващите в залата народни представители. Ковачева зае поста омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието й в кметската надпревара за София.

Втората точка ще отправи депутатите в съвсем друга посока - към Законопроект за управление на агрохранителната верига, внесен от Министерския съвет. След него ги очаква второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ с вносители депутатите Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Красимир Ципов и Валентин Касабов.

Спорните законопроекти за изменение на Закона за ДДС ще бъдат в дневния ред на депутатите в петък. Проектът на ГЕРБ предвижда сваляне на данък добавена стойност от 20 на 9% за хотелите, ресторантите, доставките на книги.

Всички проекти в програмата за седмицата на Народното събрание може да видите тук.

Днес ще заседават и част от комисиите към Народното събрание: по образованието и науката, по културата и медиите, по околната среда и водите, по отбрана, по земеделието и храните, по здравеопазването и Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови