Депутатите избраха ръководството на новия състав на ЦИК

OFFNews 20 март 2019 в 12:05 2098 0

Депутатите избраха новото ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК), в което влезе по един номиниран от квотата на всяка от парламентарите групи. 

Единодушно, със 141 гласа "за", за председател на комисията бе избрана Стефка Савова Стоева, която бе предложена от ГЕРБ. Тя е дългогодишен юрист, работила във Висшия административен съд и негов бивш заместник-председател. След това бива избрана за конституционен съдия, но мандатът ѝ изтича през ноември миналата година.

Тримата заместник-председатели са:

- бившият член на ЦИК от периода 2005-2014г. Силва Дюкенджиева от квотата на БСП;
- дългогодишният юрист и преподавател доц. Таня Йосифова, издигната от НФСБ ("Обединени патриоти");
- настоящата членка на ЦИК от квотата на "Воля" Кристина Цанкова Стефанова.

За секретар на комисията бе преизбрана дългогодишната членка на ЦИК Севинч Солакова от квотата на ДПС. 

Въпреки над едномесечното отсъствие на БСП от парламента, зам.-председателят на групата на БСП Драгомир Стойнев дойде на гласуването, за да подкрепи тяхната номинация. Той бе посрещнат с аплодисменти, а председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев дори му стиснаха ръката.

По време на дебатите Стойнев заяви, че избирането на нов състав на ЦИК е първата стъпка към крайната цел на БСП - смяна на модела. Депутатът също използва случая да припомни, че първоначално управляващите бяха против избирането на нов състав на ЦИК.

"Много бързо забравихме как управляващата коалиция не желаеше да се спазва закона. Бяхме свидетели на едно политическо гънене от сутрин до вечер по телевизиите, когато едни и същи хора обясняваха, че няма нужда да се променя ЦИК, на следващия ден твърдяха точно обратното. Считаме това за непрофесионално, аморално. Такъв е хаосът, в който живее", заяви Стойнев.

Както председателят на правната комисия Данаил Кирилов бе обявил преди време, въпреки отсъствието на БСП от залата, управляващите подкрепиха тяхната номинация. Цветанов заяви, че от партията ще гласуват за предложения от БСП зам.-председател на ЦИК, но това не трябвало да се приема като задкулисие.

"Ще подкрепим това ваше предложение. Искам категорично да заявя, че това не трябва да се води като съглашателство и задкулисни разговори между БСП и ГЕРБ. Не трябва в никакъв случай да се говори за сделка, защото знаем, кои най-добре правят сделките и опита на фалшифициране на изборите", заяви той.

Останалите членове от новия състав на ЦИК ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, представени в Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови