Депутатите обсъждат третия вот на недоверие срещу кабинета 'Борисов 3'

OFFNews 19 октомври 2018 в 07:23 1284 0

Народните представители обсъждат днес третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Той е на тема здравеопазване и е внесен от БСП.

Днес ще се проведат само разискванията по темата. Ще бъдат представени мотивите на социалистите и аргументите срещу тях. По правилник гласуването е не по-рано от 24 часа след дебатите и затова ще се проведе следващата седмица. И управляващите, и БСП обаче не очакват той да мине. 

"Ние си даваме сметка, че със 79 гласа (бел.ред.- колкото са депутатите на БСП) няма как да падне кабинетът. Важното на този вот е да установи, първо, че наистина състоянието е катастрофално; второ – че те не искат и не могат да се справят и, трето, да се види, че има алтернатива", каза при внасянето на вота лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите избраха да го внесат сами, без консултации с ДПС. От партията на Карадайъ така и не отговориха ясно дали ще подкрепят вота. Очаква се да го направят, въпреки че имат различни мотиви от тези на левицата.

"ДПС е опозиционна партия в 44-ото Народно събрание. До голяма степен това предопределя поведението на ДПС по време на различни вотове, включително и за конкретния, за който ме питате", каза Мустафа Карадайъ преди две седмици, а преди няколко дни припомни, че ДПС са искали политиката за здравеопазването да е тема още на първия вот на недоверие.

За да бъде успешен вотът, са необходими гласовете на повече от половината депутати, т.е. поне 121 гласа, а парламентарните групи на БСП и ДПС имат общо 104. 

Първите два вота на недоверие също бяха внесени от БСП и подкрепени единствено от социалистите и ДПС. През януари тази година беше отхвърлен този за провал на правителството в борбата с корупцията със 103 "за" и 131 "против". През юни пък беше отхвърлен този за провала кабинета в политиката по сигурността. Тогава "за" бяха 104 депутати, а "против" - отново 131. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови