Депутатите одобриха окончателно промените в Закона за хората с увреждания

OFFNews 05 декември 2018 в 18:30 3905 0

Парламентът единодушно одобри на второ четене промените в Закона за хората с увреждания. До промените се стигна след протестите на майките на деца с увреждания и обществения натиск за реформа в социалната система. 

"Знаете колко дълго продължи работата по този законопроект - няколко месеца, но положителното е, че имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира правата на всички хора с увреждания и дава нови форми на подкрепа", коментира след заседанието социалният министър Бисер Петков.

Утре е предвидено гласуването на Закона за личната помощ, който беше изготвен с помощта на майките от инициативата "Системата ни убива".

Сред приетите мерки е създаването на Национален съвет, който да следи за правилното прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания. На пленарното заседание беше решено да бъде уважено искането на майките Съветът да бъде оглавен от вицепремиер. 

Въвежда се и индивидуална оценка на потребностите на лицата с увреждания, която ще се изготвя по настоящ адрес от специализиран отдел в дирекциите "Социално подпомагане". На база на индивидуалната оценка ще бъдат издавани направленията за предоставяне на лична помощ, като от оценката зависи и за какъв брой часове ще бъде отпускана тя. 

Законът предвижда и въвеждането на работни квоти за лица с увреждания. Работодатели с 50-99 работници ще бъдат задължени да назначат едно лице с увреждане, а тези със 100 и над 100 работници - две на всеки сто лица.

Глоба от 1000 до 2000 лева ще се налага на работодателите, неизпълнили квотите за назначаване на хора с увреждания.

Депутатите също така приеха хората с увреждания да имат право на финансова помощ за медицински изделия, балнеолечение и рехабилитация. Те също така ще могат да поискат средства и за лично моторно средство, наем на общинско жилище, както и приспособяване на жилище.

За първи път и помощите на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще бъдат обвързани с линията на бедност. Досега помощта се даваше на база гарантиран минимален доход. Депутатите решиха на децата и учениците с увреждания да се предоставя и подкрепа за развитие в системата на образованието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови