Депутатите окончателно приеха спорните промени в закона за горивата

OFFNews 12 юли 2018 в 11:08 4164 0

Народните представители окончателно приеха промените в закона за горивата, които предизвикаха протести на дребните търговци. Измененията доведоха и до поредните разногласия между партиите в "Обединените патриоти".

Законопроектът беше внесен от депутата от ОП Емил Димитров - Ревизоро и преди окончателното му приемане претърпя малки промени. Въпреки това до последно вицепремиерът Валери Симеонов се застъпваше за дребните търговци и - също като тях - определи текстовете като лобистки, а "Атака" и ВМРО защитаваха проекта.

Измененията, които бяха приети днес, предвиждат при регистрация всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. Приемането на второ четене на законопроекта започна вчера и още тогава депутатите приеха размера на обезпеченията да бъде по-малък от първоначално предвидения. За големите търговци те са в размер на 500 хил. лева, а за търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева.

Регистрацията на търговците на горива ще се конторлира от министъра на икономиката, а не от финансовия министър, каквото беше предложението в началото. Промяната беше направена по искане на ГЕРБ. Специално звено в НАП ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове. 

"Обеднитените патриоти", които бяха вносители на законопроекта, така и не изгладиха разногласията си по промените, а вицепремиерът Валери Симеонов се закани да сезира ЕК за измененията, защото според него в случая има нарушаване на европейски директиви и на конкурентни права.

И вчера дребните търговци на горива протестираха срещу промените. Тогава те блокираха ГКПП „Капитан Андреево“ за около 2 часа. За днес са предвидени нови демонстрации, но пред парламента. Според протестиращите измененията ще доведат до фалита на много дребни дружества, а това може да доведе до оставането на част от територията на страната без бензиностанции. Вносителите обаче твърдят, че целта им е друга - да се пресече търгуването с контрабандно гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови