Депутатите освободиха управителя на НЗОК проф. Камен Плочев

OFFNews 20 юни 2018 в 10:54 2757 0

Снимка БГНЕС, архив

Народните представители освободиха проф. д-р Камен Плочев като шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

По време на дебатите от ГЕРБ обявиха, че тази институция е оставена три месеца на автопилот. "Проблемите, които се натрупаха, са големи", коментира депутатът от най-голямата партия д-р Лъчезар Иванов. Той подчерта, че Плочев е голям специалист. "Аз съм работил с него 17 години и го познавам над 20 години. Тъй като днес ние разглеждаме неговото предсрочно освобождаване, бих искал да предпазя всички колеги от политически залитания от пледоарии за защита на проф. Камен Плочев. Като един изключителен специалист и човек, който носи отговорност, той много добре осъзнава своето заболяване", каза още Иванов.

"Не, че няма пилот в самолета в системата на НЗОК – самолетът върви към земята", коментира депутатът от БСП  проф. Георги Михайлов. Той подчерта, че ситуацията с Плочев е показала, че депутатите избират управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на институцията. Според Михайлов е крайно време вместо в парламента да се занимават с процедурните въпроси, трябва "да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване".

От ДПС пък подчертаха, че не проф. Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката. "Други хора трябва да си отидат", коментира депутатът от ДПС Нигяр Джафер. Още по време на дебатите тя обяви, че ДПС ще се въздържат при гласуването. "Случаят е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването“, заяви Джафер. По думите ѝ досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани предсрочно и нито един не е изкарал пълен мандат. Според нея най-голямата вина за ситуацията носят "тези, които управляват през последните 9 години".

Плочев излезе в отпуск по болест, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му. От 3 месеца той е в болничен, което дава възможност да бъде освободен. Самият Плочев написа отворено писмо, в което обяви, че поне още месец няма да може да изпълнява задълженията си и подчерта, че това дава възможност да бъде освободен.

Миналата седмица скоростното внасяне на предложението за освобождаването му доведе до проваляне на пленарното заседание. Тогава БСП напуснаха пленарната зала с мотива, че такива решения не могат да се взимат прибързано и в отсъствието на много народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови