Депутатите отхвърлиха доклада за ромската интеграция

БСП призова Валери Симеонов да си подаде оставката

OFFNews 14 юни 2018 в 13:48 2750 0

Заради БСП, ДПС и част от "Обединените патриоти" докладът за изпълнението на държавната стратегия за ромската интеграция през миналата година беше отхвърлен в Народното събрание.

"Атака" бламираха ресорния вицепремиер Валери Симеонов, който е в кабинета от квотата на "Обединените патриоти", като гласуваха "въздържал се". Документът беше подкрепен само от ГЕРБ и трима депутати от "Обединените патриоти". Най-голямата партия направи опит да прокара документа. След отхвърлянето председателят на правната комисия Данаил Кирилов поиска прегласуване с мотива, че много от колегите му не са успели да гласуват. И при прегласуването обаче докладът беше отхвърлен, като само няколко гласа не стигнаха той да бъде приет.

Темата за ромската интеграция предизвика няколко часа спорове в пленарната зала, а накрая документът беше отхвърлен. Той беше предложен от Министерския съвет и според него трябваше ресорния вицепремир Валери Симеонов да го представи пред депутатите. Той обаче не се появи в Народното събрание въпреки изричното искане на БСП това да стане.

След отхвърлянето на доклада БСП призоваха Симеонов да си подаде оставката заради провал в политиката за ромска интеграция. "Както беше достойна постъпкатa на министъра на труда и социалната политика с оставка, може би трябва така да постъпи и вицепремиерът Валери Симеонов", каза социалистът Георги Гьоков, но подчерта, че БСП иска неговата оставка, а така трябва да постъпи един достоен човек. 

Социалистите подчертаха, че Валери Симеонов е бил бламиран освен от Народното събрание, но и от "Обединени патриоти".

"Въпреки опитите дебатът да бъде профанизиран на момента, групата на БСП успяхме да постигнем малко здрав разум в колегите, които гласуваха против този доклад. Става дума за провал в политиката за интеграция на ромите в последните няколко години. Още нещо, което е много важно. НС бламира вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за тази политика в момента“, заяви депутатът от БСП Антон Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови