Депутатите прецакаха съветниците за онлайн заседания, от СОС искат промяна в закона

Съветници от ГЕРБ предлагат промяна в правилника, ще излъчват в интернет обсъжданията

OFFNews 30 март 2020 в 13:17 8730 0

Депутатите прецакаха общинските съветници в страната, като не гласуваха промени в Закона за местното самоуправление при извънредно положение, което да позволи на местните парламенти да заседават и гласуват онлайн. 

Затова председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, в качеството му на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, отправи и писмено предложение за законодателна промяна, уреждаща дистанционни заседания на общинските съвети при обявено извънредно положение. Това означава, че народните представители, които са в извънреден режим, ще трябва да се съберат и да си поправят грешката. 

Общински съветници от ГЕРБ в Столичен общински съвет предлагат онлайн провеждане на комисии и заседания на съвета при обявено извънредно положение, съобщиха от СОС. 

Малина Едрева, Силвия Христова, Елен Герджиков, Николай Стойнев и Ботьо Ботев внесоха доклад с предложение за промяна в действащия Правилник за дейността на Столичен общински съвет, която да позволи дистанционното провеждане на заседания на комисии и сесии на съвета.

Целта е да се разглеждат само и единствено доклади, свързани с мерки относно извънредното положение, като Председателският съвет ще определя въпросите, които да се включат в дневния ред.

Присъствието на съветниците ще се осъществява посредством конферентна връзка, която позволява установяване на самоличността и участие в дискусиите и вземането на решения. За граждани и други заинтересовани страни ще има обявен имейл адрес, на който могат да изпращат коментари, становища и въпроси по разглежданите теми. Заседанията ще се излъчват на живо през интернет страницата на Столичен общински съвет, в You Tube и Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови