Депутатите приеха на първо и второ четене покупката на вторите 8 самолета F-16

Кристина Минчева 25 ноември 2022 в 13:01 1265 0

Христо Гаджев

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Христо Гаджев от ГЕРБ

Депутатите приеха на първо и второ четене законопроекта за международния договор за „Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и международния договор за "Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване". 

На първо четене гласуваха 201 народни представители, 152-ма "за", 42 "против" и 7 "въздържали се".

Христо Гаджев от ГЕРБ изчете доклада пред депутатите, а Петър Чобанов от ДПС запозна народните представители с доклада от Министерството на бюджета и финансите, свързан с изплащането на самолетите. 

След представяне на докладите последва изказване на Румен Гечев: "Сагата с неравностойния договор за тази конкретна доставка продължава, докато ние плащаме, а не получаваме нищо."

Той цитира какво се изисква от България по втори етап, "без да е изпълнен първия":" Посочените цени в договорите са щатски долари без включени данъци и такси и представляват максимално точна прогноза за необходимите средства за заплащане към момента на изпълнение на доставката. Тези цени са прах в очите на хората. Бюджетът ще кърви десетилетия, защото доставчикът няма да спре с промяната на цените". 

С дуплика към проф.Гечев се включиха Атанас Славов и Христо Гечев, обвинявайки го в "спекулация с националните интереси". 

"Необходимо е да се засили капацитета и да се ускорят дейностите по приемането на законопроекта. Трябва да продължим да инвестираме в нашата отбрана, сухопътни и военноморски сили, защото в този несигурен свят имаме нужда от силна и мотивирана армия, на която да вярваме и която да подхранва нашето достойнство като суверена нация", каза Георги Георгиев. 

Настимир Ананиев от ПП коментира, че договорът е стъпка към сигурността на българите, но трябва да има дългосрочна стратегия, около която да се обединят всички политически сили.  

След гласуването на първо четене Христо Гаджев предложи второ четене на ратификацията, която беше гласувана от 201 народни представители и приета със 151 гласа "за", 42 "против" и 8 "въздържали се". 

Преди второто четене служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира от трибуната: "Ако останем само с първия договор ще имаме само 8 самолета, но без втория договор тези самолети няма да имат контейнери, нито въоръжение въздух и земя, няма достатъчно боен комплект така, че да изпълняват заложените задачи, затова и цената на втория договор е като тази на първия" 

Той каза още, че първите 8 самолета са крайно недостатъчни за защита на въздушното пространство. По отношение на клаузите от договора по FMS, Стоянов уточни, че те са ясно дефинирани и не могат да бъдат променени, а самолетите се предлагат по FMS.

"В договора има ясни параметри, има цени, има плащания. Ако няма втори договор, просто ще скъсаме 110 годишна история на авиацията", завърши изказването си служебният министър на отбраната.

След реплики за сравнение между договорите от 2019 и 2022, Христо Гаджев уточни, че основната разлика е индустриалното сътрудничество. 

Асен Василев от ПП оспори това твърдение. Той добави още, че по време на тяхното управление преговорите не са били приключени заради клауза, която да гарантира получаването на първите самолети преди голямото плащане насрочено за 2025-2026 година, след което да се платят вторите осем самолета.

"Тази клауза се обсъждаше устно, но не беше включена писмено, затова преговорите продължаваха. Недоговорената клауза не е затворена като процес от служебния кабинет", каза Асен Василев. Той заяви, че гласува против договора поради липсата на тази клауза, а не защото не ни трябват самолети.  

В сряда парламентарната комисия по отбрана гласува с 11 гласа "за" покупката на новите 8 самолета F-16. Законопроектът беше представен от служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, а от членовете на комисията по отбрана участие в дискусията взеха Христо Гаджев, Георги Георгиев, Николай Дренчев и народният представител Атанас Славов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови