Депутатите приеха правила за туристическите пакети

ОFFNews 19 април 2018 в 13:49 2420 0

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за туризма.

Текстовете, които бяха приети на второ четене днес, предвиждат кметовете вече ще имат не 2, а 3 месеца за категоризиране. Промените са свързани и с организираните пакетни пътувания.

Измененията разширяват закрилата на пакетните туристически пътувания - точно уредено е какви са условията и реда за този тип пътувания. 

Промените уреждат точно как след сключен договор ще могат да се увеличават цените за подобни пътувания. Това ще може да става само ако в договора изрично е записана възможност за увеличение на цената, която потребителят трябва да плати. Ако има такава клауза, в договора ще трябва да е записано и че пътуващият има право да поиска намаление на цената.

Ако туроператорът вдигне цената се вдигне с повече от 8%,той трябва да уведоми пътуващия не по-късно от 20 дни преди пътуването.

След сключен договор, на пътуващите може да се наложи да платят повече само при определени обстоятелства - промяна на валутния курс, поскъпне горивото, промяна в данъците и таксите в страната на пътуване. Ако обаче има намаление в цената на някое от тези неща -  потребителят може да поиска да намали на цената на туристическия пакет.

Промените предвиждат още, че Министерството на туризма става Централно звено за контакт с останалите държави от ЕС по отношение на  предоставянето на туристически услуги. 

С измененията туроператорът се задължава да оказва съдействие на изпаднал в затруднение пътуващ като осигури полезна информация за достъп до здравни услуги, местни власти или консулска помощ. Ако туристът е изпаднал в беда поради собствената си небрежност, туроператорът може да поиска разумна такса за съдействието си, но без да формира печалба.

Промените въвеждат и основни характеристики за туристическите услуги, като дестинация, местоположение, предвидени хранения и други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови